właśnie dzisiaj się dowiedziałem że zostałem wybrany (ze szkoły) do olimpiady informatycznej i że rozwiązane zadania muszę dostarczyć do 20 listopada, ale problem w tym że w szkole dopiero teraz zaczynamy programowanie (turbo pascal) i wynika z tego że mam 20 dni na nauczenie sie jakiegoś języka programowania i zrobienie zadań.
Przygodę z programowaniem zaczynam dopiero teraz, ale ogólne pojęcie o algorytmach i sposobie ich tworzenia mam (chyba

Mam teraz zamiar zabrania sie w końcu za programowanie, bo zabieram się już dłuuugi czas i teraz mam konkretny powód.
Wobec tego teraz moje pytanie, mam do wyboru języki programowania: Pascal i C lub C++ i za który najlepiej sie (według Was) zabrać ? Treść zadań jest tu.
Zastanawiam się nad C, ale jeszcze pewny nie jestem, trudność nie ma znaczenia, bo nie lubię iść na łatwiznę, chodzi mi o taki język który mi sie przyda potem, bo mam zamiar kształcić sie w kierunku informatyki. I jak byście mogli podać jakąś konkretną książkę do nauki tego języka który polecacie.
Dotychczas nie zajmowałem się programowanie bo bawiłem się GNU/Linuksem, ale teraz mam to zmienić w 20 dni

PS.
Wiem ze mam marne szanse, ale robię to "for fun", oraz dla tego że dużo mogę się nauczyć. Do samej olimpiady podchodzę poważnie, ale ze względu na to co mogę się nauczyć, a nie ze względu na to że mogę coś osiągnąć.
aloha