[+] Nie działa internet w konsoli

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
pawelk29
Beginner
Posty: 228
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

[+] Nie działa internet w konsoli

Post autor: pawelk29 » 28 kwietnia 2020, 11:49

Otóż parę dni temu wylogowałem się i ponownie już się nie mogłem zalogować próbowałem na to różnych sposobów jednym z nich było reinstalacja sddm ale niestety wywaliłem to ale ponownie mi się nie zainstalowało bo net przestał działać.
Ostatnio zmieniony 28 kwietnia 2020, 15:51 przez pawelk29, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3171
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Nie działa internet w konsoli

Post autor: dedito » 28 kwietnia 2020, 11:57

Pokaż wynik

Kod: Zaznacz cały

ip address

pawelk29
Beginner
Posty: 228
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Nie działa internet w konsoli

Post autor: pawelk29 » 28 kwietnia 2020, 12:24


Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3171
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Nie działa internet w konsoli

Post autor: dedito » 28 kwietnia 2020, 15:02

Sprawdź czy dostaniesz adres po komendzie:

Kod: Zaznacz cały

dhclient eno1
Co to za interfejsy vmnet1 i vmnet8 w tych wynikach?

pawelk29
Beginner
Posty: 228
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Nie działa internet w konsoli

Post autor: pawelk29 » 28 kwietnia 2020, 15:07

Nic nie pokazuje to polecenie, te adresy są to adresy maszyn virtualnych

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3171
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Nie działa internet w konsoli

Post autor: dedito » 28 kwietnia 2020, 15:17

Po wykonaniu znowu sprawdź czy dostałeś adres.

Kod: Zaznacz cały

ip address
Jak masz etthool to podaj wynik

Kod: Zaznacz cały

ethool eno1
Dodatkowo pokaż:

Kod: Zaznacz cały

lspci -vk | grep Ethernet -A 10

pawelk29
Beginner
Posty: 228
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Nie działa internet w konsoli

Post autor: pawelk29 » 28 kwietnia 2020, 15:23

Internet jakoś zacząć działać

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3171
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Nie działa internet w konsoli

Post autor: dedito » 28 kwietnia 2020, 15:26

Dostał adres z dhcp po komendzie dhclient.
Jak będziesz kolejny raz w konsoli, to musisz użyć tej komendy, bo tu nie ma automatycznego pobierania adresu.
Można dorobić, ale w standardzie brak.

pawelk29
Beginner
Posty: 228
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Nie działa internet w konsoli

Post autor: pawelk29 » 28 kwietnia 2020, 15:39


Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3171
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Nie działa internet w konsoli

Post autor: dedito » 28 kwietnia 2020, 15:47

Na problemy z lightdm załóż sobie nowy wątek.
Jeśli temat Internetu jest rozwiązany to oznacz odpowiednio wątek.

Nie oznaczamy gwiazdką tylko plusikiem.
Zamykam

Zablokowany