[+]CodeBlocks nie kompiluje

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
jacekj11
Posty: 83
Rejestracja: 05 listopada 2011, 15:13

[+]CodeBlocks nie kompiluje

Post autor: jacekj11 » 25 kwietnia 2020, 00:11

Witam, zainstalowałem dziś od nowa debian 9 na nim codeblocks jednak nie mogę skompilować żadnego kodu. Po kliknięciu F9 dostaję tai komunikat
It seems that this file has not been built yet.
Do you want to build it now?
W settings->compier->toolchain executables automatyznie mi mi wykrywa że kompilator ma w /usr i tak miałem ustawione domyślnie. Zmieniłem ręcznie /usr/bin bo wydawało mi się że ta jest gcc, którego szukam, ale niestety, otrzymuję ten sam komunikat.
Ale kiedy z wiersza poleceń kompiluję wtedy wszystko działa mi prawidłowo otrzymuję plik *.out. Codeblocks i gcc odinstalowywałem i instalowałem już na nowo. Co jeszcze może być nie tak?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3129
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: CodeBlocks nie kompiluje

Post autor: dedito » 25 kwietnia 2020, 10:20


jacekj11
Posty: 83
Rejestracja: 05 listopada 2011, 15:13

Re: CodeBlocks nie kompiluje

Post autor: jacekj11 » 25 kwietnia 2020, 13:28

Jakoś nie widzę odpowiedzi na mój problem w tej dokumentacji. Ale na podstawie tego co tam wyczytałem widzę że w zakładce "Bild log", Codeblocks wykonuje takie takie polecenia: "gcc -c /media/asus/dane/CB/hello.c -o /media/asus/dane/CB/hello.o
g++ -o /media/asus/dane/CB/hello /media/asus/dane/CB/hello.o
/bin/sh: 1: g++: not found"
A powinno tam być chyba jeszcze coś takiego: "gcc -c /media/asus/dane/CB/hello.c -o /media/asus/dane/CB/hello.out"przynajmniej ja tak robię jeżeli używam kompilatora gcc z wiersza poleceń.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3129
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: CodeBlocks nie kompiluje

Post autor: dedito » 25 kwietnia 2020, 13:43

To był link do tego jak sobie radzić z błędami kompilacji.
Już na samym początku pisze:
A: I would start by turning on full Compiler logging.
Na koniec masz informację jak raportować błędy na forum.
If you have no luck, you can try to ask in the forum, but read first "How do I report a compilation problem on the forums"
http://wiki.codeblocks.org/index.php?ti ... _forums.3F

jacekj11
Posty: 83
Rejestracja: 05 listopada 2011, 15:13

Re: CodeBlocks nie kompiluje

Post autor: jacekj11 » 25 kwietnia 2020, 14:29

dedito pisze:
25 kwietnia 2020, 13:43
Na koniec masz informację jak raportować błędy na forum.
If you have no luck, you can try to ask in the forum, but read first "How do I report a compilation problem on the forums"
http://wiki.codeblocks.org/index.php?ti ... _forums.3F
Racja przepraszam.
W zakładce Build log dostaję informacje że zostały wykonane takie polecenia:

Kod: Zaznacz cały

-------------- Build file: "no target" in "no project" (compiler: unknown)---------------

gcc   -c /media/asus/dane/CB/hello.c -o /media/asus/dane/CB/hello.o
g++  -o /media/asus/dane/CB/hello /media/asus/dane/CB/hello.o   
/bin/sh: 1: g++: not found
Process terminated with status 127 (0 minute(s), 0 second(s))
0 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s))
A powinno tam być chyba jeszcze coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

gcc -c /media/asus/dane/CB/hello.c -o /media/asus/dane/CB/hello.out
Tak wpisuję w wierszu poleceń i kod jest skompilowany prawidłowo, otrzymuję plik *.out który mogę uruchomić.
Nie wiem co mam naprawić w codeblokc.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3129
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: CodeBlocks nie kompiluje

Post autor: dedito » 25 kwietnia 2020, 14:55

Pokaż zawartość katalogu z projektem:

Kod: Zaznacz cały

ls -la /media/asus/dane/CB/
Doinstaluj jako root:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install build-essential

jacekj11
Posty: 83
Rejestracja: 05 listopada 2011, 15:13

Re: CodeBlocks nie kompiluje

Post autor: jacekj11 » 25 kwietnia 2020, 18:20

W

Kod: Zaznacz cały

/media/asus/dane/CB/
miałem plik *.c który sam napisałem i plik *.o który utworzyło środowisko. Po doinstalowaniu

Kod: Zaznacz cały

apt-get install build-essential
działa jak oczekiwałem. Diękuję.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3129
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: CodeBlocks nie kompiluje

Post autor: dedito » 25 kwietnia 2020, 19:40

Powinieneś raczej korzystać z opcji tworzenia nowego projektu gdzie wybierasz szablon dla konsoli.
Od razu będziesz miał szablonowe "hello world".
Z jednym plikiem też zadziała, ale to raczej nie po to się instaluje całe IDE.
Rozwiązane wątki oznaczmy plusem. Proszę o tym pamiętać.
W każdym razie działa, tak więc zamykam.

Zablokowany