Jak wpisac recznie to polecenie w bash

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Awatar użytkownika
etrollo
Posty: 86
Rejestracja: 21 czerwca 2016, 08:56

Jak wpisac recznie to polecenie w bash

Post autor: etrollo » 05 listopada 2019, 22:56

Jestem w Putty mam login roota do hardwara robie moda, ale tam nie da sie skopiowac i wkleic polecenia poprzez ctrl shift v
wiec musze go wpisac recznie,
Poczatek polecenia jest taki:

Kod: Zaznacz cały

wget -O – -q
ten długi w srodku
znalazłem to badziewie to długa kreska pozioma jak tutaj
Myślnik / pełna pauza / długa kreska pozioma —

ALT+0151 = —

Opis słowny: wciśnij i przytrzymaj lewy klawisz ALT, w tym czasie z klawiatury numerycznej kolejno wpisz cyfry: 0, 1, 5, 1

HTML: — = —
http://www.mrog.org/klawisze

Jak to wpisać ręcznie bo mi nie działa?
Ostatnio zmieniony 06 listopada 2019, 11:16 przez etrollo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2988
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

Post autor: dedito » 06 listopada 2019, 07:35

Ogarnij język.

Awatar użytkownika
kolofaza
Beginner
Posty: 139
Rejestracja: 31 sierpnia 2013, 20:59
Lokalizacja: Polska

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

Post autor: kolofaza » 06 listopada 2019, 16:52

W putty wklejasz będąc w lini polecenia prawym klawiszem myszy, czyli w oknie Putty klikasz PPM i jest.

Awatar użytkownika
etrollo
Posty: 86
Rejestracja: 21 czerwca 2016, 08:56

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

Post autor: etrollo » 06 listopada 2019, 18:30

kolofaza pisze:
06 listopada 2019, 16:52
W putty wklejasz będąc w lini polecenia prawym klawiszem myszy, czyli w oknie Putty klikasz PPM i jest.
A gdzie jest to PPM?

Ja to wymysliłem tak:

- IP Address
- SSH (na dole po lewej stronie)
- tam polecenie kopiuje do Remote Command
- Open
- logowanie do roota urzadzenia

[tutaj zakładam ze to polecenie poszło ale mi to nie działa bo powinno widac postep i na koncu Done zamiast tego okno Putty sie wyłacza
- albo jak bledne polecenie to powinno przynajmniej pokazac ze command not found tak jak w terminalu - ?]

A jak probowałem wpisac polecenie recznie to juz kłopot tak jak wyzej.

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 258
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

Post autor: lizard » 06 listopada 2019, 18:44

Chcesz, aby wget zapisał zasób z sieci i zapisał do pliku o takiej śmieszniej nazwie, jak "–"?
Podejrzewam, że prędzej chodzi o zapisanie na standardowym wyjściu. Do tego służy standardowy minus ("-"), tylko komuś autokorekta sprawiła psikusa.

Debifan
Posty: 58
Rejestracja: 29 marca 2017, 19:57

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

Post autor: Debifan » 06 listopada 2019, 19:44

etrollo pisze:
06 listopada 2019, 18:30
... A gdzie jest to PPM? ...
PPM jest na urządzeniu zwanym "myszą". PPM czyli prawy przycisk myszy.

Awatar użytkownika
etrollo
Posty: 86
Rejestracja: 21 czerwca 2016, 08:56

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

Post autor: etrollo » 06 listopada 2019, 20:58

Debifan pisze:
06 listopada 2019, 19:44
etrollo pisze:
06 listopada 2019, 18:30
... A gdzie jest to PPM? ...
PPM jest na urządzeniu zwanym "myszą". PPM czyli prawy przycisk myszy.
Tak przetestowałem na win10 i działa. prawa mysza robi za Ctrl -v.
Niestety, u mnie na Debian to nie działa.

ALT+0151 = — też działa w win10 (w notatniku) a umnie nie.

mariaczi
Member
Posty: 1314
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

Post autor: mariaczi » 06 listopada 2019, 23:34

etrollo pisze:
06 listopada 2019, 20:58
ALT+0151 = — też działa w win10 (w notatniku) a umnie nie.
"Wklepałeś" oczywiście to 0151 z klawiatury numerycznej? :)

Awatar użytkownika
etrollo
Posty: 86
Rejestracja: 21 czerwca 2016, 08:56

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

Post autor: etrollo » 07 listopada 2019, 00:18

mariaczi pisze:
06 listopada 2019, 23:34
"Wklepałeś" oczywiście to 0151 z klawiatury numerycznej? :)
Tak.

Awatar użytkownika
etrollo
Posty: 86
Rejestracja: 21 czerwca 2016, 08:56

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

Post autor: etrollo » 08 listopada 2019, 12:24

lizard pisze:
06 listopada 2019, 18:44
Chcesz, aby wget zapisał zasób z sieci i zapisał do pliku o takiej śmieszniej nazwie, jak "–"?
Podejrzewam, że prędzej chodzi o zapisanie na standardowym wyjściu. Do tego służy standardowy minus ("-"), tylko komuś autokorekta sprawiła psikusa.
To jednak było prawidłowe polecenie, przez Windowsa w Putty weszło, przez Debiana w Putty mi nie wchodzi.
Dlaczego nadal nie wiem?

Zablokowany