traceroute z różnych miejsc daje inny rezultat DNS

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
sethiel
Junior Member
Posty: 752
Rejestracja: 28 stycznia 2008, 11:50
Lokalizacja: Wrocław

traceroute z różnych miejsc daje inny rezultat DNS

Post autor: sethiel » 07 października 2019, 12:10

Traceroute z różnych miejsc (Warszawa, Wrocław, Budapeszt) daje inny rezultat końcowy.
Dodatkowo z Windowsa daje "pełny" wynik natomiast z Linuksów/Cisco niepełny.

Wytłumaczyłby ktoś dlaczego tak to wygląda?
Tracing route to 147.98.9.100
over a maximum of 30 hops:
(...)
9 35 ms 34 ms 35 ms 27 [217.195.16.27]
10 32 ms 32 ms 32 ms 113 [91.151.58.113]
11 35 ms 35 ms 32 ms endpoint.spie.com [147.98.1.13]
12 32 ms 36 ms 32 ms www.spie-ics.com [147.98.9.100]
z tej samej lokalizacji z linuksa:
(...)
8 27 (217.195.16.27) 219.463 ms 72.344 ms 72.307 ms
9 113 (91.151.58.113) 32.072 ms 31.909 ms 31.989 ms
10 * * *
11-29 * * *
30 * * *

Kolejna lokalizacja inny ale wynik w nazwie DNS:
(...)
11 33 ms 34 ms 32 ms www.spieics.info [147.98.9.100]


Kolejna lokalizacja i znowu inny wynik w nazwie DNS:
(...)
13 29 ms 27 ms 27 ms identite.spie.com [147.98.9.100]

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2081
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: traceroute z różnych miejsc daje inny rezultat DNS

Post autor: LordRuthwen » 07 października 2019, 18:52

O DNS Anycast i geolokalizacji słyszał?
Żeby daleko nie szukać Route53 w AWS ma taką funkcję, że zwraca inne rekordy dla konkretnego kraju.
Odpytuj jeden i ten sam serwer DNS.
A co do różnych wyników zależnie od systemu to może wchodzić w grę wielkość pakietu.

sethiel
Junior Member
Posty: 752
Rejestracja: 28 stycznia 2008, 11:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: traceroute z różnych miejsc daje inny rezultat DNS

Post autor: sethiel » 08 października 2019, 13:24

Bym słyszał to bym nie pytał. Poczytam to może coś i zapamiętam.
Trochę mnie dziwi że nawet miasta też inaczej objawia.

Z tą wielkością pakietu - to chyba lipa trochę że na 9 hopie poprzestaje "sprawdzać", czyli co, pakiet jest za duży i reszty nie odczytuje?
No ale żeby tak Cisco takie coś też? Sprawdzałem i ono też na 9 hopie się zatrzymuje (a przynajmniej to leciwe 3500 które wciąż się kręci).

Dzięki.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2081
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: traceroute z różnych miejsc daje inny rezultat DNS

Post autor: LordRuthwen » 09 października 2019, 16:16

No to polecam poczytać, przydatne jeśli masz ten sam content serwowany z różnych hostów w różnych miejscach - możesz zmniejszyć opóźnienia przez kierowanie klienta do najbliższego serwera. Firma, której nazwy nie wolno wymawiać chyba się z czymś takim reklamowała, ale jak im to działa to nie wiem, zresztą nawet jakbym wiedział to wolę nie pisać w obawie przez pozwem :P
Co do pinga to windows ma domyślnie 32 bajty(1) a w linuksach jest 56

1. https://docs.microsoft.com/en-us/window ... mands/ping

ODPOWIEDZ