Debian nie włącza się

Pomoc dotycząca instalacji systemu
G01d3n
Posty: 8
Rejestracja: 08 sierpnia 2019, 20:42

Debian nie włącza się

Post autor: G01d3n » 08 sierpnia 2019, 20:55

Witam,
Zdecydowałem się opuścić platformę Windows na rzecz dystrybucji Linuxa. Do niedawna korzystałem z Ubuntu, ale zdecydowałem się zmienić dystrybucję na Debiana. Niestety po instalacji system w ogóle nie włącza się. Po tym spróbowałem zainstalować Manjaro, znowu Ubuntu i nic się nie zmieniło. Aktualnie próbuję zainstalować znowu Debiana, ale efekty są takie same.
Ubuntu działał w UEFI wraz z funkcjami Fast Boot i Secure Boot, ale aby zapewnić większą kompatybilność z systemami Linux zdecydowałem się wyłączyć UEFI. Dodatkowo, Ubuntu miał partycję EFI i partycję rozruchową.
W następnych systemach tego nie ustawiłem, ale myślałem, że może o to właśnie chodzi i zainstalowałem od nowa Debiana z partycja EFI, ale teraz miałem problem z instalacją grub.
Co ciekawe, kiedy wchodzę do opcji rozruchowych, to widnieje tam napis Ubuntu mimo, że Ubuntu nie jest już zainstalowane na tym laptopie.
Nie mam pojęcia co powinienem zrobić i bardzo proszę o pomoc.

Mój laptop to Lenovo 320-15AST
Procesor: AMD A6-9220
Wyłączona karta graficzna
SSD Goodram 256Gb

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2912
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Debian nie włącza się

Post autor: dedito » 09 sierpnia 2019, 07:19

Debian obsługuje UEFI, ale secure boot jeszcze nie.
Nośnik instalacyjny wystartuj w trybie UEFI.
Najlepiej pozwól Debianowi samemu wykonać czystą instalację.
Poradnik instalacji jest na stronach projektu.

G01d3n
Posty: 8
Rejestracja: 08 sierpnia 2019, 20:42

Re: Debian nie włącza się

Post autor: G01d3n » 09 sierpnia 2019, 12:37

Dokładnie tak zrobiłem podczas ostatniej instalacji, ale nadal mam problem z grub. Mam włączone UEFI + Fast Boot, ale Secure Boot jest wyłączone. Problem jednak pozostał.
Mogę spróbować jeszcze raz zainstalować Debiana, ale nie sądzę, żeby to cokolwiek zmieniło biorąc pod uwagę, że już wiele razy to robiłem bez efektów.
Nie wiem czy powinienem to wspomnieć, ale w systemie Ubuntu manualnie ustawiłem partycje: /, swap i home + zarezerwowana dla bios + partycja EFI. Podczas ostatniej instalacji partycje na dysku to root, swap, EFI, home (bez bios Reserved partition)

G01d3n
Posty: 8
Rejestracja: 08 sierpnia 2019, 20:42

Re: Debian nie włącza się

Post autor: G01d3n » 09 sierpnia 2019, 12:48

Nie jestem pewny czy odpowiedź została wysłana, więc piszę drugi raz.
Twoją radę zastosowałem podczas ostatniej instalacji Debiana. Nie włączałem Secure Boot i niemalże pod koniec kiedy instalowany był grub wyskoczył mi error, że grub nie może zostać zainstalowany.
To była moja ostatnia instalacja. Mogę, oczywiście, spróbować znowu, ale nie sądzę, żeby efekty różniły się od poprzednich zwłaszcza, że już próbowałem podobną konfigurację.
Dodatkowo, nie wiem czy może nie popsułem jakoś grub na swoim laptopie poprzez instalowanie wielu dystrybucji Linux w krótkim czasie. Z początku miałem Ubuntu, wyłączyłem UEFI, aby laptop miał lepszą kompatybilność z systemami nie obsługującymi tej funkcji. Po instalacji Debiana (1 raz), system nie chciał się włączyć, a próbowałem przeróżne dystrybucję, nawet Ubuntu, które do tej pory działało, ale zawsze kończyło się tym samym.
Miałem wcześniej inny laptop i nie było żadnego problemu z instalacją żadnych dystrybucji, tylko mój aktualny jest czasami oporny.

Mam nadzieję, że uda się nam dojść do sedna sprawy

G01d3n
Posty: 8
Rejestracja: 08 sierpnia 2019, 20:42

Re: Debian nie włącza się

Post autor: G01d3n » 09 sierpnia 2019, 15:33

Użyłem automatyczną instalację z oddzielną partycją home i co prawda laptop wykrywa Debiana, ale gdy próbuję go włączyć to wyskakuje mi napis:

Kod: Zaznacz cały

"[   5.897301] rt18821ae: Polling FW ready fail!! REG_MCUFWDL:0x00000306 .
 [   6.090373] rt18821ae: Polling FW ready fail!! REG_MCUFWDL:0x00000306 .
 [   9.557339] rt18821ae: Polling FW ready fail!! REG_MCUFWDL:0x00000306 ."
Czekałem 10 minut, ale nic się nie zmieniło.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2912
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Debian nie włącza się

Post autor: dedito » 09 sierpnia 2019, 17:20

Spróbuj wystartować kernel z parametrem

Kod: Zaznacz cały

module_blacklist=rt18821ae
https://wiki.archlinux.org/index.php/Ke ... and_line_2

G01d3n
Posty: 8
Rejestracja: 08 sierpnia 2019, 20:42

Re: Debian nie włącza się

Post autor: G01d3n » 09 sierpnia 2019, 17:54

Podczas włączania grub kliknąłem klawisz "e". Tam wpisałem module_blacklist=rt18821ae, ale zauważyłem, że źle przepisałem błąd który się wyświetlił, więc zmieniłem parametr na module_blacklist=rtl8821ae
W obu przypadkach nic się nie zmieniło

G01d3n
Posty: 8
Rejestracja: 08 sierpnia 2019, 20:42

Re: Debian nie włącza się

Post autor: G01d3n » 09 sierpnia 2019, 18:10

Przejrzałem Internet w poszukiwaniu rozwiązania problemu z rtl8821ae i znalazłem TO

https://packages.debian.org/pl/jessie/firmware-realtek

Mimo wszystko nadal nie mam zielonego pojęcia jak mógłbym wprowadzić te sterowniki do systemu. Jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2912
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Debian nie włącza się

Post autor: dedito » 09 sierpnia 2019, 20:29

Spróbuj w trybie recovery.

G01d3n
Posty: 8
Rejestracja: 08 sierpnia 2019, 20:42

Re: Debian nie włącza się

Post autor: G01d3n » 09 sierpnia 2019, 21:46

Nic. Zainstalowałem Debiana od nowa, tym razem ustawiłem język i lokalizację polską (wcześniej była brytyjska) i wciąż problem pozostaje

Zablokowany