ifconfig/iwconfig - nie znaleziono polecenia

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
sullivan
Beginner
Posty: 126
Rejestracja: 03 września 2008, 17:07
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

ifconfig/iwconfig - nie znaleziono polecenia

Post autor: sullivan » 08 sierpnia 2019, 17:44

Cześć.

Mam drobny problem, ponieważ nie mogę użyć powyższych komend jako root, co jest dla mnie co najmniej dziwne.
Oczywiście posiadam zainstalowany pakiet net-tools i w folderze /sbin/ widzę, że dla administratora polecenia iwconfig i ifconfig są dostępne. Mogę je uruchomić z poziomu zwykłego użytkownika z użyciem komendy sudo, lub z poziomu roota, ale tylko wtedy, gdy wpiszę pełną ścieżkę do folderu /sbin/. Mniej więcej wygląda to tak:

Kod: Zaznacz cały

daniel@highlander:~$ sudo ifconfig 
[sudo] hasło użytkownika daniel: 
eth0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether 18:db:f2:44:4d:5c  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 1000  (Local Loopback)
        RX packets 8  bytes 396 (396.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 8  bytes 396 (396.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

wlan0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.100.4  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.100.255
        inet6 fe80::5afb:84ff:fed2:66df  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 58:fb:84:d2:66:df  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 926  bytes 513945 (501.8 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 697  bytes 186193 (181.8 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

daniel@highlander:~$ sudo iwconfig 
wlan0     IEEE 802.11  ESSID:"Krystel Net"  
          Mode:Managed  Frequency:2.447 GHz  Access Point: 80:B5:75:C7:4C:D0   
          Bit Rate=72.2 Mb/s   Tx-Power=22 dBm   
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:on
          Link Quality=63/70  Signal level=-47 dBm  
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:19   Missed beacon:0

eth0      no wireless extensions.

lo        no wireless extensions.

daniel@highlander:~$ su
Hasło: 
root@highlander:/home/daniel# ifconfig
bash: ifconfig: nie znaleziono polecenia
root@highlander:/home/daniel# iwconfig
bash: iwconfig: nie znaleziono polecenia
root@highlander:/home/daniel# /sbin/iwconfig 
wlan0     IEEE 802.11  ESSID:"Krystel Net"  
          Mode:Managed  Frequency:2.447 GHz  Access Point: 80:B5:75:C7:4C:D0   
          Bit Rate=72.2 Mb/s   Tx-Power=22 dBm   
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:on
          Link Quality=70/70  Signal level=-40 dBm  
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:24   Missed beacon:0

eth0      no wireless extensions.

lo        no wireless extensions.

root@highlander:/home/daniel# /sbin/ifconfig 
eth0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether 18:db:f2:44:4d:5c  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 1000  (Local Loopback)
        RX packets 8  bytes 396 (396.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 8  bytes 396 (396.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

wlan0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.100.4  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.100.255
        inet6 fe80::5afb:84ff:fed2:66df  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 58:fb:84:d2:66:df  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 952  bytes 522644 (510.3 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 725  bytes 193884 (189.3 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

root@highlander:/home/daniel# i
i386                      ike-scan                  impacket-samrdump         innotop                   ipcs
iasecc-tool               ilbmtoppm                 impacket-secretsdump      install                   iptables-xml
iaxflood                  ils                       impacket-smbserver        install-menu              irb
icat                      imagetops                 impacket-wmiexec          install-printerdriver     irb2.5
iceauth                   img2png                   import                    instmodsh                 ischroot
ico                       img2py                    import-im6                intel-virtual-output      isdv4-serial-debugger
icontopbm                 img2xpm                   import-im6.q16            intersect                 isdv4-serial-inputattach
iconv                     img_cat                   in                        intrace                   isodump
id                        img_stat                  inetsim                   inviteflood               isoinfo
identify                  imgtoppm                  infocmp                   ionice                    isotype.py
identify-im6              impacket-GetUserSPNs      infotocap                 iostat                    isovfy
identify-im6.q16          impacket-netview          inimf                     ip                        ispell-wrapper
if                        impacket-ntlmrelayx       initex                    ipcmk                     istat
ifind                     impacket-rpcdump          innochecksum              ipcrm                     ivstools
root@highlander:/home/daniel# 
Ma ktoś blade pojęcie co jest grane? Pierwszy raz spotykam się z tym, że z konta root nie można uruchomić polecenia bez wpisywania pełnej ścieżki...
System:

Kod: Zaznacz cały

root@highlander:/home/daniel# cat /etc/debian_version 
kali-rolling
Z góry dziękuję za pomoc.

mariaczi
Member
Posty: 1311
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Re: ifconfig/iwconfig - nie znaleziono polecenia

Post autor: mariaczi » 08 sierpnia 2019, 19:27

Sprawdź co masz w $PATH po zalogowaniu się na konto root'a.

sullivan
Beginner
Posty: 126
Rejestracja: 03 września 2008, 17:07
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Re: ifconfig/iwconfig - nie znaleziono polecenia

Post autor: sullivan » 08 sierpnia 2019, 21:26

Witaj, dziękuję za odzew. Proszę bardzo.

Kod: Zaznacz cały

daniel@highlander:~$ su
Hasło: 
root@highlander:/home/daniel# echo $PATH 
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
root@highlander:/home/daniel# 
Problem został rozwiązany częściowo. Kolega mariaczi nakierował mnie na źródło problemu. Okazało się, że w zmiennej $PATH nie było wpisanych ścieżek dostępu dla administratora na koncie zwykłego użytkownika. Zalogowałem się więc do konta root i wykonałem polecenie:

Kod: Zaznacz cały

echo $PATH
po czym otrzymałem taki wynik:

Kod: Zaznacz cały

/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin
Jak widać wpis bogatszy o foldery super użytkownika, więc po ponownym zalogowaniu się do konta zwykłego użytkownika i zalogowaniu się do roota w konsoli wydałem polecenie:

Kod: Zaznacz cały

export PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin
Po tej czynności polecenia ifconfig i iwconfig działają bez kłopotu bez konieczności wpisywania pełnej ścieżki, ale dzieje się to do czasu, aż nie zamknę terminala. Gdy go wyłączę i włączę, to znów polecenia nie działają. Jest tak jakby działały tylko na jedną sesję. Jak dopisać do zmiennej $PATH w/w wartości w sposób stały?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2959
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: ifconfig/iwconfig - nie znaleziono polecenia

Post autor: dedito » 09 sierpnia 2019, 07:21

W Debianie od Bustera nastąpiła zmiana sposobu logowania na konto roota.
Szczegóły w liście zmian na stronach projektu.

mariaczi
Member
Posty: 1311
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Re: ifconfig/iwconfig - nie znaleziono polecenia

Post autor: mariaczi » 09 sierpnia 2019, 08:21

dedito pisze:
09 sierpnia 2019, 07:21
W Debianie od Bustera nastąpiła zmiana sposobu logowania na konto roota.
Szczegóły w liście zmian na stronach projektu.
Kolega używa debianopochodnego systemu ;)
sullivan pisze:
08 sierpnia 2019, 17:44
System:

Kod: Zaznacz cały

root@highlander:/home/daniel# cat /etc/debian_version 
kali-rolling

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2959
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: ifconfig/iwconfig - nie znaleziono polecenia

Post autor: dedito » 09 sierpnia 2019, 09:19

Tak, widziałem, że ma Kali, które jest oparte na Debianie, podejrzewam więc, że ma te same zmiany co Buster.

sullivan
Beginner
Posty: 126
Rejestracja: 03 września 2008, 17:07
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Re: ifconfig/iwconfig - nie znaleziono polecenia

Post autor: sullivan » 09 sierpnia 2019, 09:39

Zmiana sposobu logowania na konto roota? Czyli, że jak się teraz na niego loguje? Nie za pomocą su?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2959
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: ifconfig/iwconfig - nie znaleziono polecenia

Post autor: dedito » 09 sierpnia 2019, 11:30

Dalej za pomocą su z dodatkowym przełącznikiem -

sullivan
Beginner
Posty: 126
Rejestracja: 03 września 2008, 17:07
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Re: ifconfig/iwconfig - nie znaleziono polecenia

Post autor: sullivan » 09 sierpnia 2019, 13:19

Jak dla mnie trochę to bez sensu, no ale cóż... Faktycznie po zalogowaniu do konta root za pomocą su - polecenia działają bez problemu. Dziękuję za pomoc. :)

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2959
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: ifconfig/iwconfig - nie znaleziono polecenia

Post autor: dedito » 09 sierpnia 2019, 13:24

Nie wnikajmy w sens tej zmiany.
Zawsze możesz sobie przywrócić stary sposób choćby aliasem.
Zamykam.

Zablokowany