[+]Jak przeinstalowac WINDOWS w Grub-ie

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
korbielow
Beginner
Posty: 319
Rejestracja: 29 marca 2014, 20:37

[+]Jak przeinstalowac WINDOWS w Grub-ie

Post autor: korbielow » 03 stycznia 2019, 18:12

Witam
Padł mi Windows w GRUB-ie. Proszę o rady jak to najlepiej zrobić. Boje się, że GRUB mi sie straci po tej operacji i nie bede umiał uruchomic Debiana. Proszę o rady.

A drugie pytanie czy ktoś robił kiedys update BIOS-u z poziomu WMware ? W dellu jedyna metoda jaka znam to wlasnie update z poziomu WIDNOWS. To jest miedzy innymi powod dlaczego chce przywrocic działajacy WINDOWS do grub-a
Ostatnio zmieniony 07 stycznia 2019, 14:27 przez korbielow, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2823
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Jak przeinstalowac WINDOWS w Grub-ie

Post autor: dedito » 03 stycznia 2019, 18:18

Kod: Zaznacz cały

update-grub2

Awatar użytkownika
korbielow
Beginner
Posty: 319
Rejestracja: 29 marca 2014, 20:37

Re: Jak przeinstalowac WINDOWS w Grub-ie

Post autor: korbielow » 03 stycznia 2019, 18:32

Jak zainstaluje Windows to przeciez to menu GRUB-a sie straci i domysle zacznie sie uruchamiac WINDOWS. To jak mam dac komende

Kod: Zaznacz cały

update-grub2
?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2823
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Jak przeinstalowac WINDOWS w Grub-ie

Post autor: dedito » 03 stycznia 2019, 19:26

A gdzie ja mówię o ponownej instalacji Windows ? :D
Weź odpal komendę i zobacz co znajdzie.

Awatar użytkownika
korbielow
Beginner
Posty: 319
Rejestracja: 29 marca 2014, 20:37

Re: Jak przeinstalowac WINDOWS w Grub-ie

Post autor: korbielow » 03 stycznia 2019, 20:24

Tylko ze w grubie mi widzi WINDOWS. Problem polega na tym, że WINDOWS sie wysypał i wymagana jest reinstalacja systemu. Boje się to zrobić, żeby GRUB mi sie nie stracił...

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2823
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Jak przeinstalowac WINDOWS w Grub-ie

Post autor: dedito » 03 stycznia 2019, 20:46

No to teraz wiadomo o co Tobie chodzi :)
Grub, po instalacji Windows się straci, ale odzyskać go to nie problemem.
Co to za Dell ?
Czy Windows Ci potrzebny wyłącznie do celów aktualizacji BIOS?
Jaka wersja tego Windows?

Awatar użytkownika
korbielow
Beginner
Posty: 319
Rejestracja: 29 marca 2014, 20:37

Re: Jak przeinstalowac WINDOWS w Grub-ie

Post autor: korbielow » 03 stycznia 2019, 21:11

No włąsnie najbardziej sie obawiam ze bede mial problem z odzyskaniem GRUB po instalacji WINDOWS-a.
DELL Latitude E6410
No na chwile obecna to tylko do aktualizacji BIOS, ale jednak wolalbym miec w grubie na czarna godzina :)
Wersja WINDOWS 7

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2823
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Jak przeinstalowac WINDOWS w Grub-ie

Post autor: dedito » 04 stycznia 2019, 06:09

W przypadku laptopów Dell zaktualizujesz BIOS również z poziomu Debiana, jeśli to jakiś nowszy komputer (a model E6410 wskazuje, że taki jest). Ostatecznie można skorzystać też z DOS, co jest również opisane pod wcześniejszym linkiem.
https://www.dell.com/support/article/pl ... tu?lang=pl

A jak chcesz mieć Windows na tą czarną godzinę, no to najprostszy sposób jaki znam to standardowa instalacja i przywracanie grub'a za pomocą ogólnodostępnych poradników lub gotowego narzędzia boot-repair.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6118
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Jak przeinstalowac WINDOWS w Grub-ie

Post autor: Yampress » 06 stycznia 2019, 10:19

W instalatorze debiana jest tryb rescue. Uruchamia sę go zaraz na początku kiedy instalator startuje. W tym trybie jest możliwość reinstalacji GRUBA spod instalatora.
Kiedy zreinstalujesz windows reinstalujesz gruba...

Uuchom sobie instalator w tybie rescue i popatrz jak i co. Potem reinstaluj windows.

Awatar użytkownika
korbielow
Beginner
Posty: 319
Rejestracja: 29 marca 2014, 20:37

Re: Jak przeinstalowac WINDOWS w Grub-ie

Post autor: korbielow » 06 stycznia 2019, 19:49

@Yampress zrobiłem w rescue jednak chyba za mało rzeczy ustawiłem. Grub ładnie startuje i wykrywa oba systemy.
Teraz przy logowaniu mam taki problem:
Obrazek
Ustawiłem "/" na dysk gdzie mam system, jednak nie ustawiłem miejsca gdzie jest home. Jutro spróbuje to poprawić. Mam nadzieje ze to pomoże.

Pomogło. Dziękuje

Zablokowany