Dedyk, RAID1 i brak dysku przy instalacji

Pomoc dotycząca instalacji systemu
mojnik
Beginner
Posty: 104
Rejestracja: 10 maja 2013, 12:54

Dedyk, RAID1 i brak dysku przy instalacji

Post autor: mojnik » 18 grudnia 2018, 15:55

Utworzyłem RAID1 na dedyku, uruchamiam instalator debiana netinstall i przy wykrywaniu dysku i partycjonowaniu, nie ma dysku twardego a jedynie opcja iSCSI... Czy coś jeszcze trzeba zmienić np. w biosie? Przy resetowaniu maszyny jest informacja o istniejącej macierzy i dyskach do niej podpiętych.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1975
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Dedyk, RAID1 i brak dysku przy instalacji

Post autor: LordRuthwen » 19 grudnia 2018, 07:39

Dodaj opcję przy bootowaniu instalacji:

Kod: Zaznacz cały

dmraid=true

mojnik
Beginner
Posty: 104
Rejestracja: 10 maja 2013, 12:54

Re: Dedyk, RAID1 i brak dysku przy instalacji

Post autor: mojnik » 19 grudnia 2018, 08:49

Zrobiłem tak, wybrałem opcje instalacji. tab, na końcu wpisałem powyższą regułkę i nic. Brak dysku. Debian nie obsługuje sprzętowego sterownika? Można go jakoś dodać?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1975
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Dedyk, RAID1 i brak dysku przy instalacji

Post autor: LordRuthwen » 19 grudnia 2018, 08:53

A to zależy jakiego kontrolera, ta opcja w grubie powinna dać dostęp do "sprzętowego" fakeraida montowanego czasem w pecetach. Jeśli masz jakiś kontroler typu megaraid to masz dwa wyjścia:
1. Próbować zainstalować system z pełnej 1 płyty DVD.
2. Szukać sterownika, wrzucić na pendrajwa, zainstalować w trybie eksperta i podać mu sterownik ręcznie.

mojnik
Beginner
Posty: 104
Rejestracja: 10 maja 2013, 12:54

Re: Dedyk, RAID1 i brak dysku przy instalacji

Post autor: mojnik » 19 grudnia 2018, 14:32

Taki był plan. Jak już serwerownia się ogarnęła i instalator wykrył dyski, ładnie je podzieliłem, system podstawowy się zainstalował, ale GRUB już nie, poleciał chroot i przy generowaniu jest komunikat o błędnym montowaniu /target ... zaczynam się zastanawiać jak serwerownia mogła spieprzyć sprawę z RAIDem, skoro ten sam obraz iso w innej firmie lata już na kilku maszynach bezproblemowo

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1975
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Dedyk, RAID1 i brak dysku przy instalacji

Post autor: LordRuthwen » 20 grudnia 2018, 07:41

Gdzie masz dedyka? Jak w ovh to tam jest mdadm.

ODPOWIEDZ