Dwie wersje FreeCAD równolegle.

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
arturromarr
Beginner
Posty: 130
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

Dwie wersje FreeCAD równolegle.

Post autor: arturromarr » 11 grudnia 2018, 14:15

Cześć,
Mam pytanie jak doinstalować równolegle drugą wersję tego samego programu?
Mam zainstalowany FreeCAD 0.16 ze stabilnych repozytoriów.
Jak doinstalować nowszą wersję 0.17 tak by obecna pozostała?
Jak sprawdzić w których repozytoriach jest ta nowsza wersja?

Proszę o podpowiedź, pozdrawiam

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2737
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Dwie wersje FreeCAD równolegle.

Post autor: dedito » 11 grudnia 2018, 16:03

Z samej zasady działania repozytoriów Debiana wynika, że najnowsza wersja jest zawsze w SID.
Co do dwóch wersji to obawiam się, że w przypadku freecada może to być trudne w realizacji na tym samym systemie, wydaje mi się, że najlepszym wyjściem będzie w tym przypadku trzymanie drugiej wersji w dockerze lub innym kontenerze (w najgorszym przypadku może to być nawet VirtualBox).
Jest też coś takiego jak flatpak, snap, appimage ale nie znam tych formatów zbyt dobrze aby coś więcej napisać.

Awatar użytkownika
arturromarr
Beginner
Posty: 130
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

Re: Dwie wersje FreeCAD równolegle.

Post autor: arturromarr » 11 grudnia 2018, 21:00

Szkoda, że to trudne, bo pomiędzy tymi wersjami była mała rewolucja i ciężko kontynuować stare projekty. Z drugiej strony nie mogę tkwić w przeszłości zaczynając coś nowego. Podobną sytuację mam z KiCAD w wersjach 3 i 4.
Miałem nadzieję, że może coś da się pokombinować ze zmienianiem nazw katalogów.
Czyli jak chcę uaktualnić tylko te dwa programy to zmieniam w repozytoriach na wersję testową, uaktualniam programy i wracam ze stabilnymi repozytoriami?

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 676
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Dwie wersje FreeCAD równolegle.

Post autor: saturno » 11 grudnia 2018, 22:00

arturromarr pisze:
11 grudnia 2018, 21:00
Szkoda, że to trudne,
Skąd możesz wiedzieć że coś jest trudne jak tego nie próbowałeś?
Na stronie twórców programu jest tylko wersja appimage której nie polecam.
Raz że za każdym uruchomieniem programu musi on być rozpakowywany w: /tmp
A dwa to mogą kolidować ustawienia programów bo trzymane są w tym samym miejscu jak w wersji z repozytorium.
Trzy każdą nową wersję programu trzeba ściągać ręcznie z internetu.

Za to Flatpak jak najbardziej.
Napiszę ci jak zainstalować w konsoli. Są niby już narzędzia graficzne ale mogą pojawić się błędy (w jednym programie instalujesz, a w drugim albo nie widzi albo nie da się odinstalować).

A więc do dzieła.
W konsoli jako root:

Kod: Zaznacz cały

apt install flatpak

Kod: Zaznacz cały

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
Uruchamiamy ponownie system.
Teraz w konsoli jako user:

Kod: Zaznacz cały

flatpak install flathub org.freecadweb.FreeCAD
Uruchomienie programu ze skrótu lub:

Kod: Zaznacz cały

flatpak run org.freecadweb.FreeCAD
odinstalowanie programu jako user:

Kod: Zaznacz cały

flatpak uninstall org.freecadweb.FreeCAD
Aktualizacja wszystkich programów zainstalowanych przez flatpak:
Jako user:

Kod: Zaznacz cały

flatpak update
Ustawienia poszczególnych programów znajdziesz w katalogu domowym a konkretnie w ukrytym katalogu:
/home/user/.var/app/katalog danego programu
Skróty wszystkich zainstalowanych programów oprócz w menu start znajdziesz także w:
/var/lib/flatpak/exports/share/applications/

Dodaję jeszcze link do strony z aplikacjami: https://flathub.org/apps

Awatar użytkownika
arturromarr
Beginner
Posty: 130
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

Re: Dwie wersje FreeCAD równolegle.

Post autor: arturromarr » 12 grudnia 2018, 10:31

Dziękuję za objaśnienie.
Czy taka wersja programu uruchomiona przez flatpak ma jakieś minusy w odniesieniu do normalnie zainstalowanej (szybkość, zasobożerność,...)?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2737
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Dwie wersje FreeCAD równolegle.

Post autor: dedito » 12 grudnia 2018, 13:18


ODPOWIEDZ