xfce4-power-manager nie działa

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
korbielow
Beginner
Posty: 288
Rejestracja: 29 marca 2014, 20:37

xfce4-power-manager nie działa

Post autor: korbielow » 21 października 2018, 09:22

Witam!
Ostatnio zauważyłem że nie działa mi xfce4-power-manager. Ma ustawione np ze ekran powinien sie wylaczyc po 1 min i niestety ekran swieci caly czas.
Można prosić o pomoc w tej kwesti ?

Kod: Zaznacz cały

root@debian:/home/rafal# cat /etc/debian_version 
buster/sid

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2624
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: xfce4-power-manager nie działa

Post autor: dedito » 21 października 2018, 16:50

U mnie działa.
Czasem też miałem z tym problem.
Może przeinstaluj.

Awatar użytkownika
korbielow
Beginner
Posty: 288
Rejestracja: 29 marca 2014, 20:37

Re: xfce4-power-manager nie działa

Post autor: korbielow » 21 października 2018, 17:06

przeinstalowałem to jednak dalej jak nie gasiło ekranu tak dalej nie gasi.

Awatar użytkownika
Pakos
Beginner
Posty: 141
Rejestracja: 22 maja 2007, 23:30
Lokalizacja: £azy

Re: xfce4-power-manager nie działa

Post autor: Pakos » 21 października 2018, 22:28

a nie masz włączonego przypadkiem "presentation mode"?

Awatar użytkownika
korbielow
Beginner
Posty: 288
Rejestracja: 29 marca 2014, 20:37

Re: xfce4-power-manager nie działa

Post autor: korbielow » 22 października 2018, 08:44

faktycznie...było presentation mode.
Dzięki!


A jeszcze zastanawia mnie jedna sprawa.
Moje repozytoria wygladaja tak

Kod: Zaznacz cały

# Buster
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
Dlaczego pisze

buster/sid w /etc/debian_version skoro te repo sa z Wersja testowa - Buster a nie z SID.

Jeszcze jedna sprawa. Jak laptop przejdzie w stan uspienia to ekran nie chce sie ponownie włączyc.
Znalazlem tymczosowe rozwiazanie uzycie kombinacji klawiszy ctrl+alt+f2->ctrl+alt+f8.
Przypuszczam ze to jakis bug.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2624
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: xfce4-power-manager nie działa

Post autor: dedito » 22 października 2018, 11:00

Ja też mam testing/sid mimo repozytorii testowych.
W zasadzie mam tak chyba od początku używania testinga.

Awatar użytkownika
Pakos
Beginner
Posty: 141
Rejestracja: 22 maja 2007, 23:30
Lokalizacja: £azy

Re: xfce4-power-manager nie działa

Post autor: Pakos » 22 października 2018, 16:38

korbielow pisze:
22 października 2018, 08:44
faktycznie...było presentation mode.
Dzięki!


A jeszcze zastanawia mnie jedna sprawa.
Moje repozytoria wygladaja tak

Kod: Zaznacz cały

# Buster
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
Dlaczego pisze

buster/sid w /etc/debian_version skoro te repo sa z Wersja testowa - Buster a nie z SID.

Jeszcze jedna sprawa. Jak laptop przejdzie w stan uspienia to ekran nie chce sie ponownie włączyc.
Znalazlem tymczosowe rozwiazanie uzycie kombinacji klawiszy ctrl+alt+f2->ctrl+alt+f8.
Przypuszczam ze to jakis bug.
z tym problemem z ekranem to mam tak na dwóch kompach już od dwóch miesięcy, nawet po zwykłym zablokowaniu ekranu tylko zmiana tty pomaga. Szukałem, pytałem w wielu miejscach ale jeszcze nic nie znalazłem co by naprawiło ten problem :)

Awatar użytkownika
korbielow
Beginner
Posty: 288
Rejestracja: 29 marca 2014, 20:37

Re: xfce4-power-manager nie działa

Post autor: korbielow » 22 października 2018, 17:46

Dziwne za na moim drugim laptopie /identycznym modelu/ ten problem nie wystepuje...
Wnerwiajace to jest ...help..:)

Awatar użytkownika
Pakos
Beginner
Posty: 141
Rejestracja: 22 maja 2007, 23:30
Lokalizacja: £azy

Re: xfce4-power-manager nie działa

Post autor: Pakos » 22 października 2018, 17:55

korbielow pisze:
22 października 2018, 17:46
Dziwne za na moim drugim laptopie /identycznym modelu/ ten problem nie wystepuje...
Wnerwiajace to jest ...help..:)
ja mam akurt dwa rozne i ani do hardware ani do niczego nie mogę się przyczepić ;p

ODPOWIEDZ