virtualbox problem z siecią

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
noiro
Posty: 14
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 14:59

virtualbox problem z siecią

Post autor: noiro » 06 października 2018, 07:36

Witam
Nie mam doświadczenia z wirtualizacją więc pewnie problem jest banalny.
Mam problem z ustawieniem sieci, gdy ustawię kartę na Mostkowana karta sieciowa (bridged)
na obu systemach mam ten sam IP na gospodarzu i gościu ale internet tylko na gościu na fizycznej brak. Również ssh nie łączy się
Obrazek

Gdy zmienię na NAT mam internet w obu maszynach ale do goscia nie dochodzi ani ping jak również nie działa ssh
Obrazek
Nie wiem jakich jeszcze informacji dostarczyć :)
VirtualBox Wersja 5.2.18_Debian r123745
Debian testing

Kod: Zaznacz cały

lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev b5)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation H61 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 4 port SATA IDE Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 2 port SATA IDE Controller (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cape Verde PRO [Radeon HD 7750/8740 / R7 250E]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cape Verde/Pitcairn HDMI Audio [Radeon HD 7700/7800 Series]
03:00.0 PCI bridge: Integrated Technology Express, Inc. IT8892E PCIe to PCI Bridge (rev 30)
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2639
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: dedito » 06 października 2018, 09:06


Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6094
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: Yampress » 06 października 2018, 09:43

no to wyłącz dhcp w ustawieniach sieciowych gościa, a daj stastyczny adres IP

noiro
Posty: 14
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 14:59

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: noiro » 06 października 2018, 10:57

Dziękuje wam za pomoc
zmiana na adres statyczny pomogło, tak jakby :) łącze się już normalnie przez ssh ale nie mam na gościu internetu, oczywiście przyczyną jestem ja i brak fundamentalnej wiedzy.

#ping google.pl
ping: google.pl: Odwzorowanie nazwy jest chwilowo niemożliwe



Edytowałem plik /etc/network/interfaces/:
zmieniłem linie iface enp5s0 inet dhcp na iface enp5s0 inet static wygląda to teraz tak:

Kod: Zaznacz cały

# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

source /etc/network/interfaces.d/*

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allow-hotplug enp5s0
iface enp5s0 inet static
    address 10.0.198.126
Wiem ze muszę dopisać jeszcze: netmask, network, broadcast, gateway, ale nie mam pojęcia skąd mam wziąć wartości do tego googluje wklejam przykładowe configi ale to nie pomaga

Kod: Zaznacz cały

address 192.168.1.105
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.1
dns-nameservers 216.10.119.241
Chyba już za stary na naukę jestem :)

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2639
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: dedito » 06 października 2018, 12:48

A masz tam jakieś środowisko graficzne?

noiro
Posty: 14
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 14:59

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: noiro » 06 października 2018, 14:13

już teraz tak, zainstalowałem właśnie na virtualbox ubuntu, sytuacja taka sama jak na bazowym Debianie, zainstalowałem również openmediavault z którym nie mogę się połączyć przez przeglądarkę. Może to problem w mojej maszynie z gospodarzem? Sam nie wiem szkoda czasu na na to, Jakiś zamiennik dla virtualbox?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2639
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: dedito » 06 października 2018, 15:59

vmware, kontener ... łatwiej nie będzie.

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1703
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: marcin1982 » 07 października 2018, 08:11

W jaki sposób komputer gospodarza łączy się z internetem? Masz router czy jest to np. modem z kablówki?

noiro
Posty: 14
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 14:59

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: noiro » 07 października 2018, 08:32

marcin1982 pisze:
07 października 2018, 08:11
W jaki sposób komputer gospodarza łączy się z internetem? Masz router czy jest to np. modem z kablówki?
Jest to jakiś modem z koby jakiś śmieszny ZTE, podłączony do światłowodu i TV

Edycja:
Myślisz że jakbym kupił jakiś router i podpoił go pod tego ZTE i dopiero do niego PC to rozwiązało by to mój problem?

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1703
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: marcin1982 » 08 października 2018, 17:01

Podaj dokładny model tego urządzenia jeśli możesz. Nie kupuj nic na pałę ...

ODPOWIEDZ