xcfe4 przycisk okien

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
korbielow
Beginner
Posty: 258
Rejestracja: 29 marca 2014, 20:37

xcfe4 przycisk okien

Post autor: korbielow » 01 lipca 2018, 13:49

Jak ustawić w xcfe4 przycisk okien na cala szerokość ekranu zablokowany/ podobnie jak to w windows/.
Obecnie wyglada to u mnie tak

Obrazek


Chce zeby zegar i obaszar powiadomien był w rogu.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2565
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: xcfe4 przycisk okien

Post autor: dedito » 01 lipca 2018, 20:39

Prawy klik na pasku, wybierz właściwości.

Obrazek

Awatar użytkownika
korbielow
Beginner
Posty: 258
Rejestracja: 29 marca 2014, 20:37

Re: xcfe4 przycisk okien

Post autor: korbielow » 02 lipca 2018, 11:13

ok dzięki, a gdzie sie ustawia programy do autostartu ?
W LXDE bylo cos LXsessions, a tu gdzie ?

I jak ustawic, żeby przy kliknieciu w ikone w tray uruchomił się program, a nie menu ?
U mnie lewy i prawy klawisz myszki robi to samo czyli pokazuje menu.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2565
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: xcfe4 przycisk okien

Post autor: dedito » 02 lipca 2018, 12:42

W samym XFCE najprościej chyba w sesja i uruchamianie.

Obrazek

Awatar użytkownika
Spass
Beginner
Posty: 180
Rejestracja: 09 maja 2007, 16:25

Re: xcfe4 przycisk okien

Post autor: Spass » 06 lipca 2018, 05:10

korbielow pisze:
02 lipca 2018, 11:13
I jak ustawic, żeby przy kliknieciu w ikone w tray uruchomił się program, a nie menu ?
U mnie lewy i prawy klawisz myszki robi to samo czyli pokazuje menu.
Ikony w obszarze powiadamiania tak działają i wiele z tym nie zrobisz, ale zawsze możesz sobie dodać na panel aktywator uruchamiający wybraną przez ciebie aplikację i umiejscowić go gdzie chcesz na panelu. Aktywatory dodajesz tam gdzie wspomniany wcześniej separator, a jak używasz Whisker Menu to możesz dodać aplikację na panel z menu pod prawym przyciskiem na liście aplikacji.

Awatar użytkownika
korbielow
Beginner
Posty: 258
Rejestracja: 29 marca 2014, 20:37

Re: xcfe4 przycisk okien

Post autor: korbielow » 06 lipca 2018, 10:30

a na LXDE miałem taki monitor CPU, bardzo sie do tego przyzwyczaiłem. Da się tu tez coś podobnego dodać do paska w rogu ?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2565
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: xcfe4 przycisk okien

Post autor: dedito » 06 lipca 2018, 10:49

Masz parę apletów odnośnie CPU, zależy co chcesz osiągnąć.
np. monitor CPU, monitor częstotliwości CPU, wtyczka czujników itp.

Obrazek

ODPOWIEDZ