[+]Plik ssa nie wyswietla polskich znaków

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
pawelk29
Beginner
Posty: 131
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

[+]Plik ssa nie wyswietla polskich znaków

Post autor: pawelk29 » 02 marca 2018, 13:31

Otóż gdy konwertuje za pomocą programu avidemux plik srt do formatu ssa to w wynikowym pliku nie ma polskich znaków. Mam jakąś dziwną wersje avidemuxa i nie ma w nim chyba wszytskich opcji.
Ostatnio zmieniony 04 marca 2018, 19:22 przez pawelk29, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2624
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Plik ssa nie wyswietla polskich znaków

Post autor: dedito » 02 marca 2018, 14:46

Nie ma takiej w repozytorium.
Zacznij opisywać rzeczowo problem bo to już 3 wątek w tym temacie i w żadnym nie podajesz konkretnych informacji.

pawelk29
Beginner
Posty: 131
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Plik ssa nie wyswietla polskich znaków

Post autor: pawelk29 » 02 marca 2018, 16:33

A u mnie nie ma avidemuxa w repo, scuiagelem z netu wersje 2.6.20, próbowalem tez sciagnmac wersje tar 2.7 z tej strony https://sourceforge.net/projects/avidem ... mux/2.7.0/ ale nie wiem jak zainstalować

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2624
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Plik ssa nie wyswietla polskich znaków

Post autor: dedito » 02 marca 2018, 16:44

A u mnie nie ma szklanej kuli.
Avidemux jest w repozytoriach multimedia.
Przykładowo u mnie:

Kod: Zaznacz cały

apt-cache policy avidemux
avidemux:
  Zainstalowana: 1:2.7.0-dmo7
  Kandydująca:   1:2.7.0-dmo8
  Tabela wersji:
     1:2.7.0-dmo8 500
        500 http://www.deb-multimedia.org testing/main amd64 Packages
 *** 1:2.7.0-dmo7 100
        100 /var/lib/dpkg/status

pawelk29
Beginner
Posty: 131
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Plik ssa nie wyswietla polskich znaków

Post autor: pawelk29 » 03 marca 2018, 18:51

nie mogę zapisać pliku ssa z kodowniem utf-8

sorry namieszalem troche, chodzi mi o to ze jesli chce wkleic sobie napisy do filmu np tymże poleceniem

Kod: Zaznacz cały

mencoder -oac copy -ovc xvid -xvidencopts pass=1:turbo:threads=2 -sub napisy.txt -o wideo-out-with-sub.avi film.avi -font /usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts/arial.ttf -subfont-text-scale 3 -subcp cp1250
to to obraz i dzwiek jest ok ale napisy sie wyswietlają bez polskich znków mimo że są zakodowane w utf-8.

ok wystarczylo zamiast

Kod: Zaznacz cały

cp1250
wpisać

Kod: Zaznacz cały

utf-8
przynajmniej wsyatrczyło do tego pliku

Zablokowany