[+]Avidemux brak polskich napisów

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
pawelk29
Beginner
Posty: 130
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

[+]Avidemux brak polskich napisów

Post autor: pawelk29 » 01 marca 2018, 07:34

Otóż jak wklejam napisy do filmu to w pliku wynikowym zamiast polskich znków są krzaczki
Ostatnio zmieniony 01 marca 2018, 19:09 przez pawelk29, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2564
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Avidemux brak polskich napisów

Post autor: dedito » 01 marca 2018, 07:55

Pewnie kwestia kodowania.
Sprawdź sobie jakiego kodowania wymaga plugin ... być może wymaga ISO-8859-2.
Swoją drogą twarde wklejanie napisów do filmów to dla mnie niezbyt dobre rozwiązanie.

pawelk29
Beginner
Posty: 130
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Avidemux brak polskich napisów

Post autor: pawelk29 » 01 marca 2018, 07:57

a jka to sprawdzić ?
jesli chodz i o kodowanie pliku to jest windoiws 1250

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2564
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Avidemux brak polskich napisów

Post autor: dedito » 01 marca 2018, 07:59

Np. konsolowym uchardet lub w edytorze tekstu.
Zrób sobie taki test, przekonwertuj do UT8 i do ISO-8859-2 i sprawdź czy "ogonki" wyświetlają się poprawnie.

pawelk29
Beginner
Posty: 130
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Avidemux brak polskich napisów

Post autor: pawelk29 » 01 marca 2018, 08:02

jesli chodzi o plik z napisami to robilem tak

Kod: Zaznacz cały

pluma --encoding WINDOWS-1250 sciezka/do/pliku
ogonki wyswietlaja sie dobrze t6ylko po skonwertowaniu plikuna avi są bledne znaki

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2564
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Avidemux brak polskich napisów

Post autor: dedito » 01 marca 2018, 08:14

To, że w edytorze się wyświetlają dobrze, to niczego nie rozwiązuje.
Weź sobie w tej plumie wybierz "zapisz jako ..." i jak się otworzy okienko lokalizacji to tam sobie wybierz kodowanie UTF-8 i znaki końca linii linuksowe.
Tak zapisany plik użyj w avidemuksie.

Obejrzałem też pomoc do tego filtra https://www.avidemux.org/admWiki/doku.p ... _subtitler
I jest tam też wybór czcionki, więc może to być też kwestia, że wybierasz jakąś czcionkę, która nie obsługuje polskich znaków.

Kolejna sprawa, na zrzucie poniżej widać, że w oknie filtra jest do wyboru również kodowanie:
Obrazek

pawelk29
Beginner
Posty: 130
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Avidemux brak polskich napisów

Post autor: pawelk29 » 01 marca 2018, 19:08

ok pomogło dzięki

Zablokowany