[+]Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
pawelk29
Beginner
Posty: 111
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: pawelk29 » 27 lutego 2018, 21:38

A jak to sprawdzic bop juz nie pamietam, są to napiosy do filmu i chciałem sobie wtopić w obraz a poza tym nie jest to jedyny plik który mi nie wyswietla poliskich napisów
Ostatnio zmieniony 27 lutego 2018, 21:44 przez pawelk29, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2472
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: dedito » 27 lutego 2018, 21:43

Choćby dowolnym edytorem hex.
Są też narzędzia do autodetekcji kodowania jak uchardet.

pawelk29
Beginner
Posty: 111
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: pawelk29 » 27 lutego 2018, 21:52

Kod: Zaznacz cały

ascii/unknown
-
daje tym uchardet i oto co mi wyswietla

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2472
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: dedito » 27 lutego 2018, 21:58

Wrzuć gdzieś ten plik.

pawelk29
Beginner
Posty: 111
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: pawelk29 » 27 lutego 2018, 22:00

nie rozumie, gdzie go mam wrzucic

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2472
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: dedito » 27 lutego 2018, 22:01

Gdzieś, gdzie będę mógł go pobrać aby sprawdzić jego kodowanie.


Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2472
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: dedito » 27 lutego 2018, 22:22

Zrób sobie konwersję z WINDOWS-1250 do UTF8 (lub innego kodowania):

Kod: Zaznacz cały

iconv -f WINDOWS-1250 -t UTF8 < plik_wejsciowy > plik_wyjsciowy
Możesz też ustawić parametr do plumy dając na początek te kodowanie.

pawelk29
Beginner
Posty: 111
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: pawelk29 » 27 lutego 2018, 22:34

pokazuje mi sie wymik polecenia w konsoli ze nei ma takiego pliku ani katalogu
jak zrobiłem odwrotnie pierwsze plik wyjsciowy a potem wejsciowy to mi pokazała sie czesciowa zawartosc pliku w terminalu

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2472
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: dedito » 27 lutego 2018, 22:37

Wróżek tu nie ma.
Musisz pokazać jak to robisz i co otrzymujesz w wyniku.

Zablokowany