[+]Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
pawelk29
Beginner
Posty: 124
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

[+]Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: pawelk29 » 27 lutego 2018, 20:11

Uztywam srodowiska mate i w plikach edytora tekstowego ( w moim przypadkuy pluma ) nie są wyswietlane polskie znaki. Nie wiem jak ustawic kodowanie na nie. Próbowałem według tej strony https://dug.net.pl/tekst/227/polskie_zn ... dows_1250/
ale nie mogę znaleźć sciezki org → gnome → gedit (pluma) → preferences → encodings
Ostatnio zmieniony 28 lutego 2018, 07:52 przez pawelk29, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2495
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: dedito » 27 lutego 2018, 20:40

Kod: Zaznacz cały

pluma --encoding system_kodowania sciezka/do/pliku

pawelk29
Beginner
Posty: 124
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: pawelk29 » 27 lutego 2018, 20:48

niestety dalej nie wyswietla polskich znaków
dalem polecenei

Kod: Zaznacz cały

pluma --encoding ISO-8859-2 '/home/pk28/Pobrane/Thor Ragnarok (2017) [1080p] [YTS.AG]/Thor.Ragnarok.2017.1080p.BluRay.x264-[YTS.AG].txt' 

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2495
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: dedito » 27 lutego 2018, 20:54

Jesteś pewien, że ten plik ma takie kodowanie?
Co masz ustawione pod:

Kod: Zaznacz cały

$gsettings get org.mate.pluma auto-detected-encodings
u mnie jest

Kod: Zaznacz cały

['UTF-8', 'CURRENT', 'ISO-8859-2', 'WINDOWS-1250', 'UTF-16']

pawelk29
Beginner
Posty: 124
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: pawelk29 » 27 lutego 2018, 20:56

no właśnie u mnie jest ['UTF-8', 'CURRENT', 'ISO-8859-15', 'UTF-16']
ale mi sie wydawało z to zmeiniłem przez dconf-editor. Widocznie jestem w błędzie jak to zmienić ?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2495
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: dedito » 27 lutego 2018, 21:02

To co zmieniałeś w pierwszym poście dotyczyło gedit, zupełnie inny edytor.

Zmiana kluczy z poziomu CLI.

Kod: Zaznacz cały

$gsettings help
Użycie:
  gsettings --version
  gsettings [--schemadir KATALOG-SCHEMATÓW] POLECENIE [PARAMETRY…]

Polecenia:
  help                      Wyświetla te informacje
  list-schemas              Wyświetla listę zainstalowanych schematów
  list-relocatable-schemas  Wyświetla listę zainstalowanych schematów,
                            które można przenosić
  list-keys                 Wyświetla listę kluczy w schemacie
  list-children             Wyświetla listę elementów potomnych schematu
  list-recursively          Wyświetla listę kluczy i wartości, rekursywnie
  range                     Odpytuje zakres klucza
  describe                  Odpytuje opis klucza
  get                       Uzyskuje wartość klucza
  set                       Ustawia wartość klucza
  reset                     Przywraca wartość klucza
  reset-recursively         Przywraca wszystkie wartości
                            w podanym schemacie
  writable                  Sprawdza, czy klucz jest zapisywalny
  monitor                   Obserwuje zmiany

Polecenie „gsettings help POLECENIE” wyświetla szczegółową pomoc.
Czyli zamiast tego get zmień komendę na set

Kod: Zaznacz cały

$gsettings set org.mate.pluma auto-detected-encodings "['UTF-8', 'CURRENT', 'ISO-8859-2', 'WINDOWS-1250', 'UTF-16']"
http://wiki.mate-desktop.org/docs:gsettings

Możesz też użyć graficznego dconf-editor

pawelk29
Beginner
Posty: 124
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: pawelk29 » 27 lutego 2018, 21:16

własnie próbuje dconf-editor w org-pluma-autodetected-encodings ustawiam azeby tak wyglądało ['UTF-8', 'CURRENT', 'ISO-8859-2', 'WINDOWS-1250', 'UTF-16'] i nic, chyba ze trzeba zrestartowac kompa

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2495
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: dedito » 27 lutego 2018, 21:20

Nie trzeba restartować.
W dconf-editor trzeba zmienić przełącznik, aby odblokować pole lub zrób to z CLI jak wyżej pokazałem.
Oczywiście rób to z poziomu bieżącego użytkownika.

pawelk29
Beginner
Posty: 124
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: pawelk29 » 27 lutego 2018, 21:31

Kod: Zaznacz cały

gsettings get org.mate.pluma auto-detected-encodings

polecenie pokazuje prawidłowo alej a w plumie nie widze dalej polskich znbaków

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2495
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Edytor tekstu nie wyswietla polskich znaków

Post autor: dedito » 27 lutego 2018, 21:36

No to ponawiam pytanie, czy jesteś pewien, że ten plik ma kodowanie ISO-8859-2?
Sprawdź nagłówek pliku.

Zablokowany