[+] skaner Canon LIDE 220 ( nie działa )

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
olk777
Posty: 16
Rejestracja: 10 lutego 2018, 17:29

[+] skaner Canon LIDE 220 ( nie działa )

Post autor: olk777 » 10 lutego 2018, 17:38

Mam pytanie do posiadaczy w/w skanera i systemu Debian . Czy działa wam poprawnie ten skaner?
Ja mimo instalacji polecanych pakietów z linii poleceń : terminal ... niestety program xsane nie wykrywa skanera :-(
Jest też w moim przypadku inna zagwozdka tzn. mój system to LMDE ...czyli debian ale tworzony przez developerów od
Linux Minta ...więc nie do końca wiem czy to problem na debianie czy tylko w moim systemie.

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get update 
 sudo apt-get install libusb-dev libsane-dev libsane-extras xsane-common xsane
lsusb

Kod: Zaznacz cały

Bus 001 Device 003: ID 04a9:190f Canon, Inc. 
scanimage -L
No scanners were identified. If you ........ etc
Ps. na różnych linux-ach np. Ubuntu / Lubuntu / Mint Mate 64bit / Cinnamon ...itp skaner LiDE 220 działa zaraz po
zainstalowaniu w/w pakietów ?
Ostatnio zmieniony 18 lutego 2018, 22:10 przez olk777, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 661
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: skaner Canon LIDE 220 ( nie działa )

Post autor: saturno » 11 lutego 2018, 01:58

Mam inny skaner na Debianie i podanych przez ciebie paczek mam zainstalowane tylko: libsane-extras
Z tego co pamiętam to były jakieś problemy ze skanerem jak chciałem używać: xsane
Do skanera używam programu: simple-scan (Proste skanowanie).

Pokaż wynik polecenia:

olk777
Posty: 16
Rejestracja: 10 lutego 2018, 17:29

Re: skaner Canon LIDE 220 ( nie działa )

Post autor: olk777 » 11 lutego 2018, 11:16

proszę bardzo :-) ... id:

Kod: Zaznacz cały

uid=1000(kris) gid=1000(kris) grupy=1000(kris),4(adm),20(dialout),21(fax),24(cdrom),25(floppy),26(tape),27(sudo),29(audio),30(dip),44(video),46(plugdev),100(users),108(netdev),111(lpadmin),113(scanner),115(sambashare),120(bluetooth)
Ps. simple-scan też nie działa z tym skanerem ...inaczej chyba bym sobie też darował szukanie rozwiązania :-)
OK problem już rozwiązany choć dużo wykonałem chaotycznych posunięć i na 100% nie podam rozwiązania więcej:
http://forum.linuxmint.pl/index.php?top ... 7#msg64737

ODPOWIEDZ