Odchudzanie KDE

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
slawek1979

Odchudzanie KDE

Post autor: slawek1979 »

Witajcie.
Mam taki problem: chcę wyrzucić kdeedu. Oczywiście robię tak

Kod: Zaznacz cały

aptitude remove kdeedu 
. Dostaję w odpowiedzi, że usunięty zostanie też pakiek kde-amusements. Ok, więc próbuję go ręcznie usunąć najpierw. Ale tu okazuje się, że jego usunięcie spowoduje, że cały pakiet KDE będzie miał jakieś niespełnione zależności. Czy to wszystko oznacza, że jak wydam polecenie usunięcia kde-amusements to 1. Skasuje mi całe KDE 2. KDE przestanie działać stabilnie.

Pozdrawiam,
Sławek.
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

skoro po

aptitude remove kdeedu
pisze Ci że usunie dodatkowo kde-amusements to po co chcesz go ręcznie osuwać?
slawek1979

nie chcę ręcznie usuwać, tylko sprawdziłem co się stanie po usunięciu kde-amusements. I wyszło na to, że KDE będzie miało niespełnione zależności. Czyli obawiam się, że 1. Skoro będzie miało niespełnione zależności to nie będzie działać poprawnie 2. Skoro będzie miało niespełnione zależności może zostać skasowane. Stąd moje pytanie.

Sławek.
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

aptitude remove ...
wypisuje dokładnie co zostanie usunięte. Skoro "napisało" że usunie dodatkowo ten pakiet to znaczy że usunie tylko ten pakiet. Jakby były jeszcze jakieś zależne pakiety które nie mogą funkcjonować bez tego pakietu to aptitude również by je wypisało.
slawek1979

Dzięki, ale zauważyłem właśnie, że chce mi też wywalić kde. Cóż będę musiał żyć z tym kdeedu, kde-amusements...Jeden błąd na początku instalacji kde i trzeba mieć megabajty niepotrzebnych rzeczy na dysku :-(

Sławek
Killavus

Post autor: Killavus »

Na następny raz zainstaluj kde-core, jeżeli chcesz mieć minimalistyczną wersje KDE :) .

Pozdrawiam.
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

Przeczytaj opis pakietu 'kde'. To jest tylko paczka z zależnościami, nie wnosząca nic do systemu. Jeśli ktoś chce zainstalować kde to zamiast instalować po kolei pakiety, zaznacza ten pakiet i dzięki zależnościom instaluje się całe kde. Zresztą pakiet 'kde-core' też jest takim metapakietem, który sam w sobie nie wnosi nic nowego do systemu, tylko ma mniej zależności.

Tak, że jeśli chce ci usunąć pakiet 'kde' to spokojnie go usuń, nic się nie stanie.
ODPOWIEDZ