swap nie chcce się włączyć Temat rozwiązany

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
DANIO84
Posty: 24
Rejestracja: 05 września 2017, 14:33

swap nie chcce się włączyć

Post autor: DANIO84 » 03 lutego 2018, 12:00

swap nie chce się włączyć

nawet gdy włączam swapon

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 661
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: saturno » 03 lutego 2018, 12:22

Pokaż pełne wyjście z konsoli (wraz z poleceniem uruchamiającym).

Awatar użytkownika
DANIO84
Posty: 24
Rejestracja: 05 września 2017, 14:33

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: DANIO84 » 03 lutego 2018, 12:26

tzn co pokazać ?

swapon
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/dev/sda6 partition 9,3G 0B -2

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2511
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: dedito » 03 lutego 2018, 13:34

Kod: Zaznacz cały

man swapon

Awatar użytkownika
DANIO84
Posty: 24
Rejestracja: 05 września 2017, 14:33

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: DANIO84 » 03 lutego 2018, 15:25

nie wiem co

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2511
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: dedito » 03 lutego 2018, 16:08

Wskazanie komendy do podręcznika tego polecenia miało Cię skłonić do przeczytania.
Jest tam składnia użycia tego polecenia.
W skrócie: swapon wymaga wskazania pliku lub partycji (przy założeniu, że nie występuje w /etc/fstab)
Pomoże też informacja co chcesz osiągnąć.

Literatura dodatkowa:
https://wiki.debian.org/Swap
https://debian-administration.org/artic ... sed_system
https://www.computerhope.com/unix/swapon.htm

P.S. Na forum używamy znaczników code dla wyników z konsoli/terminala, staramy się też pisać poprawną polszczyzną.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6059
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: Yampress » 04 lutego 2018, 13:16

A może masz tam inny system plików na tej partycji?

Sformatuj system plików swap na tej partycji

Kod: Zaznacz cały

mkswap /dev/twoja-prtycja-swap
po czym już

Kod: Zaznacz cały

swapon /dev/twoja-prtycja-swap
A teraz już wystarczy dodać tą partycje do /etc/fstab
UUID=<UUID> none swap defaults 0 0
Musisz tylko znać UUID partycji swap i wstawić w odpiwiednie miejsce w powyższym zapisie
aby swap był montowany automatycznie już przy następnym starcie systemu

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 233
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: lizard » 04 lutego 2018, 22:00

DANIO84 pisze:
03 lutego 2018, 12:26
tzn co pokazać ?

Kod: Zaznacz cały

swapon
NAME      TYPE      SIZE USED PRIO
/dev/sda6 partition 9,3G   0B   -2
Należy przyjąć, że Twój swap działa. U mnie wygląda to tak:

Kod: Zaznacz cały

$ sudo swapoff -a		# wyłącz wszystkie partycje swap z /etc/fstab
$ sudo swapon			# pokaż informacje o swapie
$ cat /proc/swaps		# to samo, tylko bezpośrednio z /proc/swaps
Filename				Type		Size	Used	Priority
$ sudo swapon -a		# włącz wszystkie partycje swap z /etc/fstab
$ sudo swapon			# pokaż informacje o swapie
NAME      TYPE      SIZE USED PRIO
/dev/dm-1 partition   8G   0B   -2
$ cat /proc/swaps		# to samo, tylko bezpośrednio z /proc/swaps
Filename				Type		Size	Used	Priority
/dev/dm-1                               partition	8388604	0	-2

Awatar użytkownika
DANIO84
Posty: 24
Rejestracja: 05 września 2017, 14:33

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: DANIO84 » 08 lutego 2018, 18:14

swap nadal nie chce się włączyć

zrobiłem mkswap na /dev/6

cat /proc/swaps
Filename Type Size Used Priority
/dev/sda6 partition 9764860 0 -2



vm.swappiness= 50

jest w sysctl.conf

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1685
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: marcin1982 » 08 lutego 2018, 19:11

No to wątek w końcu jest rozwiązany czy nie? Narazie niewiele wynika z tego co piszesz ... Prawidłowo oznaczamy wątki jako rozwiązane w ten sposób:
viewtopic.php?f=15&t=34136 .


Pokaż wyniki poleceń z konsoli - wyniki umieść w tagach CODE:

Kod: Zaznacz cały

grep swap /etc/fstab

Kod: Zaznacz cały

swapon -s

Kod: Zaznacz cały

sysctl vm.swappiness
Ostatnie polecenie wykonaj jako ROOT i pokaż wynik:

Kod: Zaznacz cały

blkid
Pokaż ile masz pamięci RAM:

Kod: Zaznacz cały

free -m

Zablokowany