Qemu - siec pod qemu

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
ufocek

Qemu - siec pod qemu

Post autor: ufocek »

Witam

Zainstalowalem sobie windowsa na qemu i teraz pytanie jak uruchomic pod qemu siec?
Niby jest sieciowka skonfigurowalem ja na adresy jakie mam w sieci ale niedziala, widzialem ze po uruchomieniu z parametrem -net windows ma adres typu 10.0.2.2 ale siec dalej nie bangla :)

pozdrawiam

Albert
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Ja używam VirtualBox'a, w nim konfiguracja sieci ogranicza się do jednego przełącznika włącz/wyłącz, więc jeśli nie jesteś zbyt mocno przywiazany do QEmu to polecam przesiadkę na VB.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

ja bym proponował vmware workstation
ściągasz wersją 30 dniowa, instalujesz sobie OSa potem jak się kończy 30 dniowa licencja testowa odinstalowujesz i instalujesz darnowego vmware player.
tam wszystko chodzi jak należy :)
ufocek

ruun pisze:Ja używam VirtualBox'a, w nim konfiguracja sieci ogranicza się do jednego przełącznika włącz/wyłącz, więc jeśli nie jesteś zbyt mocno przywiazany do QEmu to polecam przesiadkę na VB.
Zainstalowalem tego VirtulBoxa i sieci nie ma :) przy ustawieniach sieci tam do wyboru mamy dolaczony do -> interfejs gospodarza, nat , nie zalaczony i wewnetrzna siec i lipa proboje na kazdym i nie mam sieci... co tam wybrac nalezy?

Albert
Awatar użytkownika
ruun
Member

Powiem Ci jak ja mam to ustawione jak wrócę do domu ok. 17.
ufocek

ustawilem na nat, adres dynamicznie no i niby mam niby adres 10.0.2.15 brama 10.0.2.2 ale skad to sie wzielo to nie mam pojecia i dalej nie ma netu :) a druga sprawa ze chcialem aby na tym windowsie byl adres z sieci 192.168.1.x :)
Ok to czekam

Albert
Awatar użytkownika
ruun
Member

Mam ustawiony NAT i takie same adresy jak Ty mam przydzielone. Sieć u mnie działa. A czy można ustawić adres 192.168.1.x to nie mam zielonego pojęcia.

http://img411.imageshack.us/img411/733/ ... t37hb7.png
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

A wracając do qemu to wystarczy dopisać przy uruchamianiu opcje:

Kod: Zaznacz cały

-net nic -net user
ODPOWIEDZ