Zewnętrzna karta dzwiękowa jako podstawowa

Ogólne pytania dotyczące systemu
Widomsqi
Posty: 10
Rejestracja: 09 maja 2015, 21:57

Re: Zewnętrzna karta dzwiękowa jako podstawowa

Post autor: Widomsqi » 22 września 2016, 21:20

Widomsqi pisze:nie działa a teraz nawet na jacku zwykłym nie mam dzwięku
to znaczy że teraz gdzie nie wepne słuchawek nie mam dzwięku

Awatar użytkownika
ilin
Senior Member
Posty: 2287
Rejestracja: 26 sierpnia 2007, 11:54
Lokalizacja: PRLu

Re: Zewnętrzna karta dzwiękowa jako podstawowa

Post autor: ilin » 22 września 2016, 21:23


Widomsqi
Posty: 10
Rejestracja: 09 maja 2015, 21:57

Re: Zewnętrzna karta dzwiękowa jako podstawowa

Post autor: Widomsqi » 22 września 2016, 21:28

Kod: Zaznacz cały

http://www.alsa-project.org/db/?f=db2a63ffd903f4f3635676bfe752f2286436e79e

Awatar użytkownika
ilin
Senior Member
Posty: 2287
Rejestracja: 26 sierpnia 2007, 11:54
Lokalizacja: PRLu

Re: Zewnętrzna karta dzwiękowa jako podstawowa

Post autor: ilin » 22 września 2016, 21:37

Skąd to się wzięło

Kod: Zaznacz cały

snd_pcsp: index=-2
snd_usb_audio: index=-2
snd_atiixp_modem: index=-2
snd_intel8x0m: index=-2
snd_via82xx_modem: index=-2
snd_hda_intel: model=ref
snd_hda_intel: model=ref
Jeszcze raz pokaż

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

Widomsqi
Posty: 10
Rejestracja: 09 maja 2015, 21:57

Re: Zewnętrzna karta dzwiękowa jako podstawowa

Post autor: Widomsqi » 22 września 2016, 21:45

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
options snd slots=snd-usb-audio, snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=ref
options snd-hda-intel model=ref

Awatar użytkownika
ilin
Senior Member
Posty: 2287
Rejestracja: 26 sierpnia 2007, 11:54
Lokalizacja: PRLu

Re: Zewnętrzna karta dzwiękowa jako podstawowa

Post autor: ilin » 22 września 2016, 21:53

Dobra już wiem w debianie zmiany nastąpiły.

W pliku /lib/modprobe.d/aliases.conf

Wykasuj

Kod: Zaznacz cały

options snd-pcsp index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options cx88_alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
Zamiast tego daj

Kod: Zaznacz cały

options snd slots=snd-usb-audio, snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=ref
Zrestartuj komputer.

Widomsqi
Posty: 10
Rejestracja: 09 maja 2015, 21:57

Re: Zewnętrzna karta dzwiękowa jako podstawowa

Post autor: Widomsqi » 22 września 2016, 22:02

o thx działa a w razie powrotu na zwykłą co mam zrobić?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1877
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Zewnętrzna karta dzwiękowa jako podstawowa

Post autor: LordRuthwen » 23 września 2016, 07:59

Masz prostsze wyjście: pavucontrol

Awatar użytkownika
ilin
Senior Member
Posty: 2287
Rejestracja: 26 sierpnia 2007, 11:54
Lokalizacja: PRLu

Re: Zewnętrzna karta dzwiękowa jako podstawowa

Post autor: ilin » 23 września 2016, 19:04

LordRuthwen pisze:Masz prostsze wyjście: pavucontrol
Nie prawda.
Nie ma pulseaudio.

Co do zamiany to w tym wpisie

Kod: Zaznacz cały

options snd slots=snd-usb-audio, snd-hda-intel
Zmieniasz kolejność modułow na

Kod: Zaznacz cały

options snd slots=snd-hda-intel, snd-usb-audio

ODPOWIEDZ