Botowalny pendrive z Windows 8.1 spod debiana 8.2
Botowalny pendrive z Windows 8.1 spod debiana 8.2
Jakim programem zrobić działający pendrive z W8.1 pod debianem? Po zrobieniu pendriva Unetbootin pokazuje się tylko durny loader unebotin który w kółko odlicza od 10 do 0. YUMI twierdzi, że hasło które podaje jest nieprawidłowe. Kopiowanie poleceniem dd nie robi botowalnego pendriva. WinUSB i Multisystem nie dają się zainstalować. Ogólnie mam dość debiana i ciągłego szukania po internecie jak zmusić do działania to czy tamto urządzenie - chcę tylko zainstalować z powrotem Windowsa, a nie mam pod ręką żadnej płyty DVD, zostaje tylko pendrive.
- LordRuthwen
- Moderator
Faktycznie Unetbotin zawodzi, także miałem ten problem, ale Windowsa instalować nie próbowałem. Polecenie w terminalu jednak poskutkowało w moim przypadku. Instalowałem co prawda Debiana na pendrive z sukcesem.
Po kolei:
Powinno zadziałać 
Po kolei:
Kod: Zaznacz cały
# lsblk #odczytaj jak zgłasza się pendrive (tu jest sdb1)
# umount /dev/sdb1 #odmontuj go
# dd bs=4M if=/home/nick/Twój_system.iso of=/dev/sdb #tworzy system na pendrive
# sync #na koniec jeszcze zsynchronizuj

bolo czy dd zrobi to na tej samej zasadzie co diskpart pod windą?Bo jeśli tylko rozpakowuje iso na pentaka to nie wiem.W diskparcie najważniejszym zabiegiem było usunięcie partycji i informacji zawartych w MBR utworzenie na nowo głównej i aktywnej poza formatowaniem i przypisaniem litery,wtedy spokojnie można było kopiować winde na pendrive.Całkiem niedawno wkurzałem się na te programy pod linuksem do bootowalnych pentaków,tak jak piszecie zwyczajnie sobie ni radziły.Wkurzyłem się i u siostrzeńca pod windą zrobiłem w diskpart
Muszę sprawdzić te dd,jeśli okaże się działać to będzie najlepsze rozwiązanie.

Nie wiem, od lat już nie używałem windy i skupiam się jedynie na programach linuksowych. Nie zaszkodzi spróbować metody, którą podałem (de facto to nie jest do końca mój pomysł). Cały proces trwa bardzo krótko i nie ma obawy zepsucia czegokolwiek, najwyżej pendrak się nie zbotuje. Tak miałem ze Slax-em i nie wiem dlaczego. Wrzuciłem tą metodą Tails- linux i uruchamia się bez problemu. Windowsa żadnego nie próbowałem, tylko dlatego, iż mam subiektywną awersję do systemów ze stajni Microsoft.szelma pisze:bolo czy dd zrobi to na tej samej zasadzie co diskpart pod windą?