Botowalny pendrive z Windows 8.1 spod debiana 8.2

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
gniew

Botowalny pendrive z Windows 8.1 spod debiana 8.2

Post autor: gniew »

Jakim programem zrobić działający pendrive z W8.1 pod debianem? Po zrobieniu pendriva Unetbootin pokazuje się tylko durny loader unebotin który w kółko odlicza od 10 do 0. YUMI twierdzi, że hasło które podaje jest nieprawidłowe. Kopiowanie poleceniem dd nie robi botowalnego pendriva. WinUSB i Multisystem nie dają się zainstalować. Ogólnie mam dość debiana i ciągłego szukania po internecie jak zmusić do działania to czy tamto urządzenie - chcę tylko zainstalować z powrotem Windowsa, a nie mam pod ręką żadnej płyty DVD, zostaje tylko pendrive.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Post autor: hsurim »

YUMI faktycznie 'oszalał' a UnetBootin nie daje sobie rady - próbowałem z W10.
Spróbuj ImageWriter
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

No to zamiast ciągłego szukania rozwiązania szybciej iść do sklepu i kupić płytkę, nie uważasz?
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

gniew pisze:...Ogólnie mam dość ___ ciągłego szukania po internecie jak zmusić do działania to czy tamto urządzenie
Przez to rośnie Twoja wiedza i doświadczenie. Jak widzisz, łatwo to nie przychodzi. Nikomu z nas "z nieba nie spadło" ;) Odwagi, wytrwałości, cierpliwości i poradzisz sobie.
bolo
Beginner

Post autor: bolo »

Faktycznie Unetbotin zawodzi, także miałem ten problem, ale Windowsa instalować nie próbowałem. Polecenie w terminalu jednak poskutkowało w moim przypadku. Instalowałem co prawda Debiana na pendrive z sukcesem.
Po kolei:

Kod: Zaznacz cały

# lsblk #odczytaj jak zgłasza się pendrive (tu jest sdb1)
# umount /dev/sdb1   #odmontuj go
# dd bs=4M if=/home/nick/Twój_system.iso of=/dev/sdb          #tworzy system na pendrive
# sync     #na koniec jeszcze zsynchronizuj
Powinno zadziałać ;)
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Post autor: hsurim »

Z mojego doświadczenia wynikałoby, że Unetbootin zawodzi (jak dotąd) tylko przy wgrywaniu .iso Windowsa - nie trafiłem na dystrybucję Linuksa, gdzie występowałyby jakiekolwiek błędy/kłopoty.
Awatar użytkownika
szelma
Beginner

Post autor: szelma »

bolo czy dd zrobi to na tej samej zasadzie co diskpart pod windą?Bo jeśli tylko rozpakowuje iso na pentaka to nie wiem.W diskparcie najważniejszym zabiegiem było usunięcie partycji i informacji zawartych w MBR utworzenie na nowo głównej i aktywnej poza formatowaniem i przypisaniem litery,wtedy spokojnie można było kopiować winde na pendrive.Całkiem niedawno wkurzałem się na te programy pod linuksem do bootowalnych pentaków,tak jak piszecie zwyczajnie sobie ni radziły.Wkurzyłem się i u siostrzeńca pod windą zrobiłem w diskpart :mad: Muszę sprawdzić te dd,jeśli okaże się działać to będzie najlepsze rozwiązanie.
bolo
Beginner

Post autor: bolo »

szelma pisze:bolo czy dd zrobi to na tej samej zasadzie co diskpart pod windą?
Nie wiem, od lat już nie używałem windy i skupiam się jedynie na programach linuksowych. Nie zaszkodzi spróbować metody, którą podałem (de facto to nie jest do końca mój pomysł). Cały proces trwa bardzo krótko i nie ma obawy zepsucia czegokolwiek, najwyżej pendrak się nie zbotuje. Tak miałem ze Slax-em i nie wiem dlaczego. Wrzuciłem tą metodą Tails- linux i uruchamia się bez problemu. Windowsa żadnego nie próbowałem, tylko dlatego, iż mam subiektywną awersję do systemów ze stajni Microsoft.
ODPOWIEDZ