Witam
Odinstalowałem starą wersje VLC 1.2.2.1(remove, purge) żeby zainstalować nowszą 2.2.0~rc2-2. Korzystałem z program aptitude cały komplet plików związanych z zależnościami vlc był sprawdzany przeze mnie także wersja plików była do vlc 2.2.0~rc2-2. Pomimo zaznaczenie poprawnych wersji vlc, aptitude instaluje niektóre pliki do wersji 1.2.2.1 co w następstwie powoduje komplikacje z odtwarzaniem filmów w wysokiej rozdzielczośći tzn. można oglądać filmy wszystkie, ale nie w HD, bo program nie odtworzy - automatycznie się zamyka. Strumieniować filmów tez nie można, bo błąd wywala vlc za każdym razem. Instalowałem już dwa razy przez aptitude, a apt z automata instaluje wersje 1.2.2.1. Ściągnąłem paczkę ze źródeł vlc-dmo-2.2.1(50mb).tar poleceniem ./configure sprawdziłem czy wszystko się zgadza, okazało się, że brakowało lua5.2. Zainstalowałem brakujacą zależność, najpierw sprawdzając w dokumentacji. Okey, juz praktycznie wszystko było uzupełnione z zaleznościami, a na koniec configure wywala mi taki bład(1), że brakuje kompilatora do lua. No dobra poszukałem w aptitude, w apt, w debian packages, nigdzie nie znalazłem.
1.
vlc player
Odnośnie LUA to chodzi o te paczki, z tym, że ja jestem na testing/sid:
Kod: Zaznacz cały
lua5.2 (5.2.3-1.1)
liblua5.2-dev (5.2.3-1.1)
libreadline-dev (6.3-8+b3)
libreadline6-dev (6.3-8+b3)
libtool-bin (2.4.2-1.11)
libtolua-dev (5.2.0-1)