Sciagnąłem wersje CD w wersji z KDE na pokładzie.
Po zainstalowaniu na dysku, wszystko się uruchamia ale nie ładuje się graficzny manager logowania - wskakuje od razu na konsolę aby się zalogować.
Próbowałem zrobić startx ale wynik jest taki że jest wciąż cały czarny ekran tyle że w lewym górnym rogu jakby pomniejszony znak zachęty w stylu "mojkomp@debiancostam#_" (czyli jakby cały ten czarny ekran był konsolą) ale jest zwiecha nic wpisać tam nie mogę.
Sprawdziłem log xorga.
wpisy urywaja się na
ustawienia dla modeline z 5-6 linijek i na samym końcu:
"AIGLX: suspending AIGLX clients for VT switch"
brak errorów są tylko 3 warningi :
1)fallingback to oldprobe method modesetting
2) --||-- for fbdev
3)--||-- for Vesa
Generalnie moja kartę integrę wykrywa tj intel915 widzi ją xorg widzi ją dmesg. (komputer to stary pentium4 z 2GB na pokładzie, poprzednio chodził na nim wheezy bez większych problemów)
Co mam zrobić ?
Nie startuj
- marcin1982
- Moderator
Ja na Wheezy,Jessy'm sporo walczyłem ze sterami do Nvidii,też miałem takie problemy no i uruchamianie z opcja nomodeset tak jak napisał marcin1982 pomagało,tyle że wtedy środowisko graficzne chodzi jakby w trybie awaryjnym więc o wodotryskach jakie oferuje KDE można zapomnieć.Problemy z grafiką rozwiązała przesiadka na sida gdzie wszystko hula jak należy =D
Instalowałeś system bez dostępu do internetu?
Jeśli tak to musisz wiedzieć że z niektórych nośników nie da się zainstalować pełnego systemu.
Taki pakiet jak np.: kdm znajduje się tylko na niektórych płytach: http://cdimage-search.debian.org/?searc ... ields=type
Generalnie bez dostępu do internetu nie ma co podchodzić bez pierwszej płyty DVD.
Jeśli tak to musisz wiedzieć że z niektórych nośników nie da się zainstalować pełnego systemu.
Taki pakiet jak np.: kdm znajduje się tylko na niektórych płytach: http://cdimage-search.debian.org/?searc ... ields=type
Generalnie bez dostępu do internetu nie ma co podchodzić bez pierwszej płyty DVD.