Virtualbox: jak ustawi
-
- Beginner
Virtualbox: jak ustawić / zamodelować taką sieć i połączenie
komputer główny : linux .
Ma dostęp do internetu, może bezpośrednio połączyć się tylko z vbox1
a pośrednio - przez SSH - z vbox2.
vbox1: linux, serwer, protokół SSH, ma dostęp do internetu.
może połączyć się zarówno z "komputerem głównym" jak i vbox2.
vbox2 : linux, serwer, jest za zamkniętym firewallem czyli nie ma dostępu do internetu (jest offline, tylko podpięty do vbox1 aby było możliwe bezpieczne SSH)
Kwestia polega na tym, aby przez protokół SSH (port forwarding) uzyskać połączenie do vbox2 i skopiować tam skrypt.
Zaznaczam - vbox2 nie ma dostępu do internetu, jest tylko połączony z vbox1 !
przesłanie skryptu, mniej więcej coś takiego:
main (online) >>> vbox1 (online) >>> vbox2 (offline, tylko podpięty do vbox1)
umiem (chyba) połączyć się przez SSH, umiałbym skopiować i wyegzekwować skrypt, ale nie wiem jakie dać ustawienia w vbox`y aby taki schemat zadziałał.
jakieś sugestie?
Ma dostęp do internetu, może bezpośrednio połączyć się tylko z vbox1
a pośrednio - przez SSH - z vbox2.
vbox1: linux, serwer, protokół SSH, ma dostęp do internetu.
może połączyć się zarówno z "komputerem głównym" jak i vbox2.
vbox2 : linux, serwer, jest za zamkniętym firewallem czyli nie ma dostępu do internetu (jest offline, tylko podpięty do vbox1 aby było możliwe bezpieczne SSH)
Kwestia polega na tym, aby przez protokół SSH (port forwarding) uzyskać połączenie do vbox2 i skopiować tam skrypt.
Zaznaczam - vbox2 nie ma dostępu do internetu, jest tylko połączony z vbox1 !
przesłanie skryptu, mniej więcej coś takiego:
main (online) >>> vbox1 (online) >>> vbox2 (offline, tylko podpięty do vbox1)
umiem (chyba) połączyć się przez SSH, umiałbym skopiować i wyegzekwować skrypt, ale nie wiem jakie dać ustawienia w vbox`y aby taki schemat zadziałał.
jakieś sugestie?
-
- Beginner
nie wiem, właśnie chce sie dowiedziec jak to poustawiać wszystkopawkrol pisze: Jeśli tak to jakie połączenie masz skonfigurowane ( bridge,nat,internal,host only)

tak, na gospodarzu są dwa vboxy.pawkrol pisze: Gdzie jest zainstalowany vbox2 ? Na innym komputerze-gospodarzu ?
Skąd chcesz się połączyć do vbox2 ? Z gospodarza ?
chce sie połączyć do vbox2 z gospodarza, ale nie mogę bezpośrednio przez SSH (bo jest za firewallem), ale muszę własnie użyć tej koncepcji port forwarding (w sensie żeby vbox1 był "pośrednikiem")
-
- Beginner
Czyli wydaje mi się że:
vbox1 musi mieć dwie karty. Jedna to np bridge z gopodarzem, druga Internal Network (inet)
vbox2 - Internal Network (inet)
Na vbox1 musisz zrobić przekierowanie portów dnat na vbox2. Jeśli vbox2 nie będzie mieć dostępu do internetu, to ja bym jeszcze zrobił snata na wyjściu drugiej karty vbox1 (tej internal network)
vbox1 musi mieć dwie karty. Jedna to np bridge z gopodarzem, druga Internal Network (inet)
Na vbox1 musisz zrobić przekierowanie portów dnat na vbox2. Jeśli vbox2 nie będzie mieć dostępu do internetu, to ja bym jeszcze zrobił snata na wyjściu drugiej karty vbox1 (tej internal network)
-
- Beginner
no dzięki za odpowiedź, a to wszystko (te dwie karty szczególnie) da się poustawiać w virtualboxie ?pawkrol pisze:Czyli wydaje mi się że:
Na vbox1 musisz zrobić przekierowanie portów dnat na vbox2.