Aktualizacja systemu

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
jacobi

Aktualizacja systemu

Post autor: jacobi »

Witam
Mam pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów z Forum.
Sytuacja wygląda tak. Odziedziczyłem po byłym adminie serwer na Debianie. W sumie wszystko działa ładnie. Z tym tylko ze wieki nie robiono na nim aktualizacji. Na serwerze stoi poczta na postfixie i www na apache. Oczywiście nie chcę w ciemno puszczać aktualizacji bo pewnie nic dobrego z tego nie wyjdzie. Stąd pytanie jak by przeprowadzić w tej sytuacji aktualizacje szybko i bezboleśnie ? Dodatkowo chciałem przeprowadzić archiwizacje systemu bo jak kiedyś coś strzeli to nie ma z czego odtworzyć. Wydaje mi się że dobrym pomysłem było by postawić na nowo system na innym sprzęcie z tej samej platformy, ( amd64 ), ewentualnie skopiować system i na nim dokonać aktualizacji. Tu zderzając się z ewentualnymi problemami rozwiązać je i wprowadzić je na domyślnym sprzęcie.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Zacznij od kopii zapasowej systemu. W razie problemów będziesz mógł przywrócić z kopii.
Przepisu na kopię zapasową szukaj w blogu lub artykułach admina Yampresa. Ewentualnie są takie narzędzia jak Clonezilla.
Archiwizację systemu możesz robić tą samą metodą co kopia zapasowa.
Napisz też jaka jest teraz wersja Debiana.
jacobi

xxx:/home/jakub# cat /etc/debian_version
5.0.5

xxx:/home/jakub# cat /etc/issue
Debian GNU/Linux 5.0 \n \l

xxx:/home/jakub# cat /proc/version
Linux version 2.6.26-2-amd64 (Debian 2.6.26-24) (dannf@debian.org) (gcc version 4.1.3 20080704 (prerelease) (Debian 4.1.2-25)) #1 SMP Sun Jun 20 20:16:30 UTC 2010
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Ja zrobiłbym najpierw upgrade do wersji 6 a potem jeżeli wszystko będzie w porządku, z wersji 6 do aktualnej stabilnej wersji 7.
jacobi

dedito pisze:Ja zrobiłbym najpierw upgrade do wersji 6 a potem jeżeli wszystko będzie w porządku, z wersji 6 do aktualnej stabilnej wersji 7.
OK. Ale czy w takim razie nie lepiej istniejący system skopiować na inny sprzęt, tam dokonać aktualizacji i jeśli wszystko będzie dobrze to przeprowadzić proces na właściwej maszynie ?
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Nie prościej zrobić kopię systemu?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Będziesz miał problem, jeśli korzystasz z SASL i Dovecota do poczty, z apache nie powinno być problemu, ale weź pod uwagę różnice w wersjach PHP, jeśli jest tam coś pisane "na zamówienie", niekoniecznie będzie chciało działać ze względu na możliwość wycofania niektórych funkcji.
Najprościej by było, moim zdaniem, postawić na boku i konfigurować od początku, i nie zapominać potem aktualizować ;)
jacobi

Chyba najpierw zrobię kopię i spróbuje skopiować system w obecnym stanie na inną maszynę, tam zaktualizuję. Poznam ewentualne problemy. Później przeprowadzę akcję na serwerze właściwym. Wynika to z tego ze jest on wciąż intensywnie używany. Chciał bym jak najkrótszych przerw w usługach. Poza tym zastanawia mnie warstwa sprzętowa. Serwer to Dell PowerEdge 2960 a całą operację na boku będę musiał przeprowadzać na zwykłym PC. Na pewno będzie problem z interfejsem sieciowym ale to nie jest największy problem. Na domyślnym jądrze chyba nie powinno być zauważalnych różnic.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Stawiasz system, konfigurujesz, przekręcasz dysk, uruchamiasz i sprawdzasz czy nie zmieniły się np nazwy interfejsów, działa.

Jak chodzi o aktualizację na pewno będzie problem z dovecotem, podniosła się w tym czasie wersja i zmienił plik konfiguracyjny. Z tego co pamiętam były też jakieś problemy z plikiem do SASL.
ODPOWIEDZ