Aktualizacja systemu
Aktualizacja systemu
Witam
Mam pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów z Forum.
Sytuacja wygląda tak. Odziedziczyłem po byłym adminie serwer na Debianie. W sumie wszystko działa ładnie. Z tym tylko ze wieki nie robiono na nim aktualizacji. Na serwerze stoi poczta na postfixie i www na apache. Oczywiście nie chcę w ciemno puszczać aktualizacji bo pewnie nic dobrego z tego nie wyjdzie. Stąd pytanie jak by przeprowadzić w tej sytuacji aktualizacje szybko i bezboleśnie ? Dodatkowo chciałem przeprowadzić archiwizacje systemu bo jak kiedyś coś strzeli to nie ma z czego odtworzyć. Wydaje mi się że dobrym pomysłem było by postawić na nowo system na innym sprzęcie z tej samej platformy, ( amd64 ), ewentualnie skopiować system i na nim dokonać aktualizacji. Tu zderzając się z ewentualnymi problemami rozwiązać je i wprowadzić je na domyślnym sprzęcie.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów z Forum.
Sytuacja wygląda tak. Odziedziczyłem po byłym adminie serwer na Debianie. W sumie wszystko działa ładnie. Z tym tylko ze wieki nie robiono na nim aktualizacji. Na serwerze stoi poczta na postfixie i www na apache. Oczywiście nie chcę w ciemno puszczać aktualizacji bo pewnie nic dobrego z tego nie wyjdzie. Stąd pytanie jak by przeprowadzić w tej sytuacji aktualizacje szybko i bezboleśnie ? Dodatkowo chciałem przeprowadzić archiwizacje systemu bo jak kiedyś coś strzeli to nie ma z czego odtworzyć. Wydaje mi się że dobrym pomysłem było by postawić na nowo system na innym sprzęcie z tej samej platformy, ( amd64 ), ewentualnie skopiować system i na nim dokonać aktualizacji. Tu zderzając się z ewentualnymi problemami rozwiązać je i wprowadzić je na domyślnym sprzęcie.
Zacznij od kopii zapasowej systemu. W razie problemów będziesz mógł przywrócić z kopii.
Przepisu na kopię zapasową szukaj w blogu lub artykułach admina Yampresa. Ewentualnie są takie narzędzia jak Clonezilla.
Archiwizację systemu możesz robić tą samą metodą co kopia zapasowa.
Napisz też jaka jest teraz wersja Debiana.
Przepisu na kopię zapasową szukaj w blogu lub artykułach admina Yampresa. Ewentualnie są takie narzędzia jak Clonezilla.
Archiwizację systemu możesz robić tą samą metodą co kopia zapasowa.
Napisz też jaka jest teraz wersja Debiana.
xxx:/home/jakub# cat /etc/debian_version
5.0.5
xxx:/home/jakub# cat /etc/issue
Debian GNU/Linux 5.0 \n \l
xxx:/home/jakub# cat /proc/version
Linux version 2.6.26-2-amd64 (Debian 2.6.26-24) (dannf@debian.org) (gcc version 4.1.3 20080704 (prerelease) (Debian 4.1.2-25)) #1 SMP Sun Jun 20 20:16:30 UTC 2010
5.0.5
xxx:/home/jakub# cat /etc/issue
Debian GNU/Linux 5.0 \n \l
xxx:/home/jakub# cat /proc/version
Linux version 2.6.26-2-amd64 (Debian 2.6.26-24) (dannf@debian.org) (gcc version 4.1.3 20080704 (prerelease) (Debian 4.1.2-25)) #1 SMP Sun Jun 20 20:16:30 UTC 2010
OK. Ale czy w takim razie nie lepiej istniejący system skopiować na inny sprzęt, tam dokonać aktualizacji i jeśli wszystko będzie dobrze to przeprowadzić proces na właściwej maszynie ?dedito pisze:Ja zrobiłbym najpierw upgrade do wersji 6 a potem jeżeli wszystko będzie w porządku, z wersji 6 do aktualnej stabilnej wersji 7.
- LordRuthwen
- Moderator
Będziesz miał problem, jeśli korzystasz z SASL i Dovecota do poczty, z apache nie powinno być problemu, ale weź pod uwagę różnice w wersjach PHP, jeśli jest tam coś pisane "na zamówienie", niekoniecznie będzie chciało działać ze względu na możliwość wycofania niektórych funkcji.
Najprościej by było, moim zdaniem, postawić na boku i konfigurować od początku, i nie zapominać potem aktualizować
Najprościej by było, moim zdaniem, postawić na boku i konfigurować od początku, i nie zapominać potem aktualizować

Chyba najpierw zrobię kopię i spróbuje skopiować system w obecnym stanie na inną maszynę, tam zaktualizuję. Poznam ewentualne problemy. Później przeprowadzę akcję na serwerze właściwym. Wynika to z tego ze jest on wciąż intensywnie używany. Chciał bym jak najkrótszych przerw w usługach. Poza tym zastanawia mnie warstwa sprzętowa. Serwer to Dell PowerEdge 2960 a całą operację na boku będę musiał przeprowadzać na zwykłym PC. Na pewno będzie problem z interfejsem sieciowym ale to nie jest największy problem. Na domyślnym jądrze chyba nie powinno być zauważalnych różnic.
- LordRuthwen
- Moderator
Stawiasz system, konfigurujesz, przekręcasz dysk, uruchamiasz i sprawdzasz czy nie zmieniły się np nazwy interfejsów, działa.
Jak chodzi o aktualizację na pewno będzie problem z dovecotem, podniosła się w tym czasie wersja i zmienił plik konfiguracyjny. Z tego co pamiętam były też jakieś problemy z plikiem do SASL.
Jak chodzi o aktualizację na pewno będzie problem z dovecotem, podniosła się w tym czasie wersja i zmienił plik konfiguracyjny. Z tego co pamiętam były też jakieś problemy z plikiem do SASL.