Pusty sources.list

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 676
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Post autor: saturno » 19 stycznia 2015, 23:04

1. Gdzie jest plik (załącznik)?

2. Czemu zawartość wstawianych poleceń wychodzi ci taka kiełbasa (wszystko razem)?
Powinno wyglądać np. tak:

Kod: Zaznacz cały

ls -hal /etc/apt
razem 64K
drwxr-xr-x   6 root root 4,0K sty 19 21:41 .
drwxr-xr-x 151 root root  12K sty 19 22:12 ..
drwxr-xr-x   2 root root 4,0K sty 12 00:43 apt.conf.d
-rw-r--r--   1 root root   99 maj  9  2013 listchanges.conf
drwxr-xr-x   2 root root 4,0K mar 14  2013 preferences.d
-rw-r--r--   1 root root  471 sty 19 22:32 sources.list
-rw-r--r--   1 root root    0 maj  9  2013 sources.list~
drwxr-xr-x   2 root root 4,0K sie 10 22:52 sources.list.d
-rw-r--r--   1 root root  469 sty 19 22:32 sources.list.save
-rw-------   1 root root 1,2K maj  9  2013 trustdb.gpg
-rw-------   1 root root 6,3K lip  4  2013 trusted.gpg
-rw-------   1 root root 4,1K maj 11  2013 trusted.gpg~
drwxr-xr-x   2 root root 4,0K sty 12 00:43 trusted.gpg.d
Z wyniku twojego polecenia wynika w: /etc/apt oprócz problemu z sources.list brakuje jeszcze pliku: trustdb.gpg

@kodama format przy byle problemie w Linuksie toż to czysta herezja!
Czego kolega się nauczy w ten sposób?
Chyba tylko formatować dyski!

Awatar użytkownika
kodama
Junior Member
Posty: 633
Rejestracja: 23 maja 2010, 22:30
Lokalizacja: Poznań

Post autor: kodama » 19 stycznia 2015, 23:15

Jakby to był byle problem to byśmy go już rozwiązali ;)
A tak? Przecież to komputer domowy kolega tam ma, nie serwer produkcyjny. Już nie demonizujmy tak tego formata. Do północy postawi system na nowo, a temat się będzie ciągnął do piątku i może nic z niego nie wyniknąć.
Raz, drugi, trzeci uwali system tak, że nie da się odratować to się nauczy, żeby 10 razy sprawdzić zanim coś zrobi :] I ewentualnie będzie jakieś kopie zapasowe wykonywał ;)

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2777
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 20 stycznia 2015, 08:12

kodama pisze:Jakby to był byle problem ...
To właśnie jest byle problem. Autor ma nieprawidłową zawartość pliku, dlatego te błędy.
W tym przypadku powinna wystarczyć poprawna zawartość pliku.
Taki plik można sobie nawet automatycznie wygenerować.
Jeżeli to nie naprawi sytuacji to faktycznie lepiej postawić system od nowa, chyba, że autor ma tyle samozaparcia i chce uzdrowić aktualizacje systemowe bez reinstalacji.
Taka próba samodzielnej naprawy na pewno więcej go nauczy niż ponowny format dysku.

Awatar użytkownika
kodama
Junior Member
Posty: 633
Rejestracja: 23 maja 2010, 22:30
Lokalizacja: Poznań

Post autor: kodama » 20 stycznia 2015, 09:10

Ok, ok z wszystkim się zgadzam. Dochodzi tylko według mnie jeszcze czynnik czasowy. Gdyby mi się nie udało tego naprawić w ciągu, nie wiem, 24 godzin to bankowo bym stawiał system albo od nowa, albo z jednej z moich kopii. Ale jak ktoś ma czas to oczywiście może kombinować, może np. pisać na jakieś zagramaniczne forum Debiana. Ja szukałem po necie i podobnego przypadku jak u kolegi nie znalazłem.

Awatar użytkownika
f1.micro
Beginner
Posty: 119
Rejestracja: 24 lutego 2009, 11:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: f1.micro » 20 stycznia 2015, 09:59

Do usunięcia - sorry

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1708
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post autor: marcin1982 » 20 stycznia 2015, 18:02

Zgodnie z życzeniem autora wątku zamykam.

Zablokowany