wkurzaj

Ogólne pytania dotyczące systemu
Mat

wkurzający problem z Managerem okien KDE

Post autor: Mat »

Witam

Sprzęt:
a) Obecnie muszę pracować na maszynie linuxowej. Posiadam debiana w wersji jessy +KDE. (komp. Dell pentium 4 HT +intel 865 +2GB RAM) ;
b) sterowniki działają jest akceleracja OPENGL 2.0. (direct rendering: yes; renderer string: Mesa DRI Intel(R) 865G x86/MMX/SSE2)
c) xorg.log pokazuje tylko 3 WW - tyczą się na samym początku "falling back to old probe method for modesetting/vesa/fbdev " .
d) W ustawieniach KDE jest : render type OPENGL 2.0 type: native . Jednak to samo dzieje się przy Xrender czy innych kombinacjach.

Rodzaj problemu:

- podczas pracy z środowiskiem KDE bez żadnego powodu dość często przestaje działać tzn wywala się "dekoracja okien" - czyli manager okien. W kde bodajże jest za to odpowiedzialny twór zwany - Kwin. Po prostu sie wyłącza i koniec, nie mozna ani okna przesunąć ani zminimalizować, znika także dolny pasek zadań z pulpitu. "Radzę sobie" na razie z tym tak że wylogowywuję sie i zalogowywuje ponownie do systemu . masakra.

Co moze być tego przyczyną ?
bo już dostaję nerwicy - nigdy nie wiesz kiedy kwin wyleci. Czy kde rejestruje jakies logi dotyczące swojego kwin ? Pamiętam ze świezo po instalce wheezy tego problemu nie było. Coś się musiało pokręcić przy update pakietów włacznie z kernelem i to jeszcze na whezzy pozniej dałem na jessy mając nadzieje ze a nóż coś to pomoże - ale bez efektu. ps. Podczas botowania wybierałem stary kernel ale także bez efektu.

dzieki z gory za pomoc/sugestie.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Sprawdź ~/.xsession_errors.
Mat

tym razem podczas przesuwania okna w icedove sie wysypało.
W xsession_errors jest taki komunikat w ostatnich 2 liniach:

kwin(7155) KWin::workplace::updateClientArea: Done.
intel_do_flush_locked failed : brak miejsca na urządzeniu.

jest na to jakies rozwiązanie ?
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Kod: Zaznacz cały

df -h
Mat

xmaster pisze:

Kod: Zaznacz cały

df -h
A co ma niby to dać? miejsca na dysku dużo.

Sadzę że jest to bug w Mesa (wersja 10.2.4) ..czipsy intela 8xx /9xx to najbardziej znane i poularne integry . Niestety developerzy najwyraźniej nie umieją sobie do dziś poradzić z nimi (Ten sam problem był u mnie pół roku temu na lapie core2duo z i965) - chyba rzuciłem wtedy to w cholerę i zainstalowałem windę7 aby sie juz wiecej nie denerwować. Tu niestety nie mogę tak zrobic (choziaby XP) ponieważ ten lin pełni role jakby serwera).

Probowałem skompilować wersję z paki mesa 10.2.5 (mimo że nie wspominają o poprawce tego błędu..no ale moze??) ..ale są problemy podczas kompillacji..ręce opadają z tym systemem.
w akcie desperacji moze sprobuje zainstalować XFCE to w koncu inny manager..moze to coś da.
ODPOWIEDZ