SteamOS ?! Co To?

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
HoXe

SteamOS ?! Co To?

Post autor: HoXe »

Kurcze :)

Znalazłem coś takiego jak steamOS

Warto to zainstalować? jest po polsku?

jestem graczem, posiadam ponad 200 gier na steam, modyfikuje je itp... warto takie coś wypróbować ?

Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Jesteś graczem i jeszcze o tym nie słyszałeś? Jest oparty na Debianie 7, ma preinstalowany steam i chyba parę modyfikacji, jeżeli chodzi o sterowniki do grafiki. Nie wiem czy ruszy na twoim sprzęcie, zalecana jest karta grafiki od nvidii.
http://store.steampowered.com/steamos/buildyourown
http://store.steampowered.com/livingroo ... /?l=polish
http://store.steampowered.com/steamos/?l=polish
HoXe

Post autor: HoXe »

Łof, ciekawostka, ale raczej nie skorzystam :)

Ja to mam szczęście do tych systemów :)

Zawsze coś i nigdy nie mogę znaleźć idealnego.. hehe

najlepiej żeby był taki co nie wykorzystuje procesora ramu, wszystko na nim działa, i nie ma błędów :(

mam komputer śmieć i teraz się męcze
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Rafal_F pisze:(...) Nie wiem czy ruszy na twoim sprzęcie, zalecana jest karta grafiki od nvidii.
To co Twórcy tego distro zalecają to jest absurd. Ich zalecenia są takie: Komputer który musi mieć koniecznie UEFI, Minimum 1TB miejsca na dysku chyba tam jeszcze minimum 4 czy 8GB RAM i co tam jeszcze oraz inne bzdury... trochę to odbiega od realiów a to dlatego, że za robienie Distra zabrali się ludzie którzy nie mieli pojęcia czym w ogóle jest linuks! To była ekipa pracująca tylko i wyłącznie do tej pory przy oprogramowaniu Microsoft. Już nie mówiąc o tym, że nie zrobili obrazu w postaci ISO tylko tar.gz? Czy jakoś tam inaczej. Jednak ekipa pewnego portalu internetowego o linuksach przygotowała łatwo przyswajalnego Steam OS Unofficial ISO. Z mojej strony powiem, że mi się udało go zainstalować u kolegi na laptopie z 64 bitowym Intel Core2Duo z prostą grafiką NVidia oraz dyskiem SATA 250GB i 2GB RAM (a nie jak zalecają minimum 4GB) i komputer bez UEFI. System zajmuje tyle samo miejsca co Debian 7 Wheezy Gnome oraz dodatkowo doinstalowany Steam. Działa bez problemów. Wszelkie też wątpliwości Panowie rozwiali też w TYM TEKŚCIE.

Istnieje też możliwość przerobienia zwykłego Debian'a 7 Wheezy'ego (64 bitowego) na Steam OS poprzez repo od Valve. Opisał to ktoś w TYM PORADNIKU.

Zatem Steam OS to nic niezwykłego i magicznego to tylko Debian Wheezy ;)
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

A gry? Ja to rozumiem tak, że na tym powinny ruszyć wszystkie gry udostępnione przez steam.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Tak gry są te same co na zwykłym też doinstalowanym Steam'ie na Debiani'ie.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Nie pytam czy są, ale czy zadziałają na komputerze twojego kolegi z kartą intela i atomem. Ja tak rozumiem te wymagania, że zadziałają na tym wszystkie gry ze steam, a niektóre z nich mają pewnie wysokie wymagania.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Sorry poprawiłem machnąłem się. Wiesz tyle ostatnio instalowałem linuksów po prostu nawracam ludzi z pozytywnym skutkiem ale księdzem nie jestem w tym też Steam OS (dla graczy), że kićka mi się we łbie sorry ;) Tam nie był GPU Intel i CPU Atom tylko NVidia i C2D. W tym tygodniu już 5 linuksów instalowałem. Tak myślałem o atomie i grafice intel'a bo jutro będę na netbook'u jakiegoś szajsunga instalował Debian'a LXDE.
ODPOWIEDZ