Domena na w
-
Domena na własnym serwerze
Witam. Jak skonfigurować wykupioną domenę na swoim serwerze. Wiem jak stworzyć dla niej wirtualny host w apache i jak ustawić przekierowanie na DNSy u rejestratora, ale nie wiem nic więcej. Chciałbym domenę skonfigurować tak, że:
-z Internetu, globalnie będzie działać jak normalna domena, zamiast wewnętrznego ip.
-z sieci lokalnej, będzie działać jak ip wewnętrzne, żeby był szybszy dostęp.
Jak to zrobić?
P.s
Wiem że można przekierować domenę na IP, ale wtedy na pewno nie uda mi się zrobić obsługi lokalnego ip w sieci lokalnej.
P.s.2
Myślałem, żeby na komputerze ustawić w pliku hosts ip lokalne dla domeny, ale uniemożliwiało by mi to łączenie się z tego komputera z zewnątrz.
-z Internetu, globalnie będzie działać jak normalna domena, zamiast wewnętrznego ip.
-z sieci lokalnej, będzie działać jak ip wewnętrzne, żeby był szybszy dostęp.
Jak to zrobić?
P.s
Wiem że można przekierować domenę na IP, ale wtedy na pewno nie uda mi się zrobić obsługi lokalnego ip w sieci lokalnej.
P.s.2
Myślałem, żeby na komputerze ustawić w pliku hosts ip lokalne dla domeny, ale uniemożliwiało by mi to łączenie się z tego komputera z zewnątrz.
Ympress dobrze powiedział powinieneś najpierw trochę poczytać o instalacji i konfiguracji serwera dns.
Ogólnie to musisz zainstalować serwer dns (bind9) i ustawić dla niego dwie strefy zewnętrzną i wewnętrzną.
Tu masz troszkę informacji http://www.lemat.priv.pl/index.php?m=page&pg_id=120 życzę powodzenia
Ogólnie to musisz zainstalować serwer dns (bind9) i ustawić dla niego dwie strefy zewnętrzną i wewnętrzną.
Tu masz troszkę informacji http://www.lemat.priv.pl/index.php?m=page&pg_id=120 życzę powodzenia

-
Uważam, że wiem więcej niż zero, chociaż fakt że wiem mało. Gdybym miał zrobić tylko domenę to bym to zrobił bez problemu (z pomocą google). Konfigurowałem kiedyś domeny na VPS-ach, tylko nie wiem jak to zrobić, żeby adres na który przekierowuje domeny był zależny od ip żądania. Domyślam się, że muszę zainstalować serwer DNS, skonfigurować na nim domenę, a potem przekierować domenę na ten serwer DNS.
Tam gdzie wykupiłeś domenę musisz ustawić strefe swojej domeny. czyli ustawić na jakim IP działa serwer www, poczty itp
Następnie zapewne masz roputer u siebie i serwer. Musisz ustawić przekierowanie portów na routerze do serwera.
80 -> 80
itp
Dopiero zaczynasz instalacje i konfiguracje deamonów. apache z php czy tam innych
Następnie zapewne masz roputer u siebie i serwer. Musisz ustawić przekierowanie portów na routerze do serwera.
80 -> 80
itp
Dopiero zaczynasz instalacje i konfiguracje deamonów. apache z php czy tam innych
Tak jak powiedziałem moim zdaniem u usługodawcy u którego kupiłeś domenę musisz zrobić delegację domeny na swój serwer dns ( Nie wydaje mi się, aby twój sprzedawca dopuścił możliwość edycji stref dns).
Na nim ustawisz strefy zewnętrzną i wewnętrzna (czyli użytkownicy z sieci lan po wpisaniu adresu domena.pl łączą się z nią po adresie lokalnym serwera, natomiast od strony internetu z bramką o zew ip na której jest zrobiony forward).
Jeśli o to Ci chodzi to przeczytaj opis kolegi lemata który ci podesłałem wyżej
Na nim ustawisz strefy zewnętrzną i wewnętrzna (czyli użytkownicy z sieci lan po wpisaniu adresu domena.pl łączą się z nią po adresie lokalnym serwera, natomiast od strony internetu z bramką o zew ip na której jest zrobiony forward).
Jeśli o to Ci chodzi to przeczytaj opis kolegi lemata który ci podesłałem wyżej
-
-
To zależy jak nazwiesz sobie swój serwer dns.
Wydaje mi się iż powinieneś dodatkowo podać adres ip do swojego serwera dns. Jeśli panel web rejestratora nie ma takiej możliwości to może trzeba wtedy skontaktować się z nim i poprosić aby takie coś zrobił ( chociaż mogę się mylić).
Możesz zrobić też tak, że u rejestratora dodajesz sobie rekord typu ns gdzie wpisujesz sobie jakąś subdomenę np: subdomena.domena.pl. Następnie stawiasz sobie u siebie dnsa i operujesz wtedy już na tej tej subdomenie.
Ewentualnie zobacz jeszcze ten wpis: http://openwrt.pl/doku.php/zastosowania ... cja_domeny
Wydaje mi się iż powinieneś dodatkowo podać adres ip do swojego serwera dns. Jeśli panel web rejestratora nie ma takiej możliwości to może trzeba wtedy skontaktować się z nim i poprosić aby takie coś zrobił ( chociaż mogę się mylić).
Możesz zrobić też tak, że u rejestratora dodajesz sobie rekord typu ns gdzie wpisujesz sobie jakąś subdomenę np: subdomena.domena.pl. Następnie stawiasz sobie u siebie dnsa i operujesz wtedy już na tej tej subdomenie.
Ewentualnie zobacz jeszcze ten wpis: http://openwrt.pl/doku.php/zastosowania ... cja_domeny