Witam.
Posiadam VPS, na nim Webmin do zarządzania, na postfixie zakłądamy konta działa, wejście na poczte działa przez www poczty przychodzi ale nie można wysłać poprzez klienta poczty, po sprawdzeniu błędów wychodzi komunikat :
SMTP Reverse DNS Mismatch Warning - Reverse DNS does not match SMTP Banner
SMTP Transaction Time 5.912 seconds - Warning on Transaction Time
SMTP Reverse Banner Check OK
SMTP TLS OK - Supports TLS.
SMTP Connection Time 3.307 seconds - Good on Connection time
SMTP Open Relay OK - Not an open relay.
ktoś na podstawie powyższych danych coś podpowie.
Błąd jak wiadomo dotyczy błędnie wpisanego adresu serwera smtp ale sprawdzałem na serwerze że taki jaki wprowadzam jest poprawny, być może, ze źle sprawdzam więc proszę mnie poprawić w jakim pliku mam sprawdzić lub też w graficznym panelu Webmin. Z góry dziękuje.
DNS Problem na pewnym domenach
Tak jak napisał Yampress. Komunikat dotyczy rozbieżności między nazwą serwera a revDNS dla adresu IP na którym ten serwer działa. Jeśli to VPS i masz jakiś panel zarządzający do niego, to możliwe że masz tam opcję ustawienia własnego revDNS. W przeciwnym wypadku zapewne musisz napisać do usługodawcy czy jest możliwość zmiany tego wpisu.
- georgiospapas
Ja tylko dodam od siebie, że jeżeli takie komunikaty stanowią dla Ciebie problem to przeczytaj jakąś książkę najpierw o postfixie.
Bo bez urazy, ale przy Twoim poziomie wiedzy to skończy się to tak, że ktoś Ci się wpieprzy na ten serwer i będzie to świetne narzędzie do wysyłania spamu.
Na Twoje szczęście postfix domyślnie nie działa jako openrelay.
Bo bez urazy, ale przy Twoim poziomie wiedzy to skończy się to tak, że ktoś Ci się wpieprzy na ten serwer i będzie to świetne narzędzie do wysyłania spamu.
Na Twoje szczęście postfix domyślnie nie działa jako openrelay.