Zamiana komputera stacjonarnego na Laptopa

Kupno, sprzedaż itd.
grete
Posty: 1
Rejestracja: 20 sierpnia 2014, 08:37

Post autor: grete » 20 sierpnia 2014, 08:39

chyba nikt nie wymieni laptopa na pcta o takich samych parametrach :D

Awatar użytkownika
Hishave
Posty: 6
Rejestracja: 20 sierpnia 2014, 14:28

Post autor: Hishave » 20 sierpnia 2014, 14:39

Ja bym wymienił, podłączył do znacznie większego ekranu, lepsza klawiaturka, podkręcanie.. Sporo możliwości aby wyciągnąć więcej z tego sprzętu i większy komfort użytkowania w domu.

Awatar użytkownika
Menel
Member
Posty: 1117
Rejestracja: 24 sierpnia 2013, 19:58
Lokalizacja: doktor informoparalityki

Post autor: Menel » 21 sierpnia 2014, 02:30

na biurko tylko lap, puszka dobra na serwer domowy albo na złom..;>
'maple' pisze:Intel Core 2 Duo E6600 2.4GHz
2GB RAM DDR2
320GB Sata II
zintegrowana grafika i dźwięk
taki sprzęt blaszany dzisiaj to są pineski...dobra butelka whisky jest w cenie takiego czegoś..;> podejrzewam, że mój wiekowy lap jest więcej wart a ma dwa razy gorsze parametry..

Awatar użytkownika
Hishave
Posty: 6
Rejestracja: 20 sierpnia 2014, 14:28

Post autor: Hishave » 21 sierpnia 2014, 08:56

Zauważ, że twój wiekowy lap posiada jeszcze ekran, klawiaturę, baterię i touchpad.
Tylko dlatego mógłby się sprzedać dla jakiejś starszej osoby bo za dużo to na takim sprzęcie nie da się porobić.

Awatar użytkownika
kodama
Junior Member
Posty: 633
Rejestracja: 23 maja 2010, 22:30
Lokalizacja: Poznań

Post autor: kodama » 21 sierpnia 2014, 11:06

Menel pisze:na biurko tylko lap, puszka dobra na serwer domowy albo na złom..;>
maple pisze: Intel Core 2 Duo E6600 2.4GHz
2GB RAM DDR2
320GB Sata II
zintegrowana grafika i dźwięk
taki sprzęt blaszany dzisiaj to są pineski...dobra butelka whisky jest w cenie takiego czegoś..]

Ciężko się nie zgodzić :P Sam mam podobną konfigurację na jednym kompie i jak ostatnio chciałem sobie zamienić mojego dżiforsa na lepszego żeby móc sensownie pograć w coś, to jest taki wydatek, że mi się normalnie nie opłaca. Z kolei mojego laptoka Latitude E6400 nie zamieniłbym na nic innego. No może na jakąś nowszą Latitudkę E7440, ale to jest taka cena, że masakra.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6097
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 21 sierpnia 2014, 21:21

A ja wole pudło. Z racji takiej, że mogę sobie dokupić coś nowszego/ wymienić / naprawić
:P

Ostatnio sobie kupiłem klocek :D I mam starego do sprzedania threads/31183-Sprzedam-Procesor-Intel-G540-LGA1155

Awatar użytkownika
neo86
Beginner
Posty: 285
Rejestracja: 16 października 2013, 00:03
Lokalizacja: Opolskie

Post autor: neo86 » 21 sierpnia 2014, 23:31

Niby tak... Fakt pudło dobre do naprawy podzespołów bo jak w laptopie np. strzeli kichę grafika zintegrowana to jeśli nie ma możliwości na przełączenie na stałe na mPCI-E na grafikę dedykowaną no to lipa! Ale gdybym ja miał kupić pudło o parametrach tych ze stopki to chyba ze 3x tyle bym musiał wydać (nawet na wersję bez systemu).

Awatar użytkownika
pone13
Beginner
Posty: 337
Rejestracja: 30 listopada 2007, 20:59
Lokalizacja: Leszno

Post autor: pone13 » 22 sierpnia 2014, 07:27

W nowym sprzęcie integra jest w procku... więc jak strzeli to całe CPU, który bez problemu da się podmienić w laptopie.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6097
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 22 sierpnia 2014, 08:30

Neo. Tyle że i7 to z laptopów nigdy nie będzie równać się temu i7 z pudła... Porównaj sobie parametry klocków laptopowych, a klocków pudłowych... To nie ten sam i7 tylko trochę okrojony.


Kolega ma i5 w laptopie, który jest porównywalny z ostatnimi wersjami i3 na pudło. Niewielkie różnice w 2 parametrach gdzieś tam. W sumie nie mające aż takiego znaczenia.

Awatar użytkownika
pone13
Beginner
Posty: 337
Rejestracja: 30 listopada 2007, 20:59
Lokalizacja: Leszno

Post autor: pone13 » 22 sierpnia 2014, 11:04

Tyle że i7 to z laptopów nigdy nie będzie równać się temu i7 z pudła
To niestety prawda, wersje mobilne są dużo słabsze, głównie ze względu na 'mniejsze' możliwości układów zasilania.
Parametry też są zbijane żeby osiągnąć dłuższe czasy pracy na baterii, gdzie dla 'desktop'u' jest to nieistotne.

Intel ma fajnie rozwiązaną stronkę z parametrami ich CPU, można sobie porównać funkcjonalność poszczególnych modeli http://ark.intel.com/.
Szczególnie przydatne przed zakupem ;)

ODPOWIEDZ