X server po odtworzeniu systemu z kopii zapasowej (obrazu) nie dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
lowplayer

X server po odtworzeniu systemu z kopii zapasowej (obrazu) nie działa

Post autor: lowplayer »

Witam Wszystkich.
Jako, że w tematyce Linuksowej jestem laikiem pokusiłem się o wpis na forum ze względu braku skuteczności moich prób naprawy systemu, a konkretnie xservera.

Otóż, posiadam komputer o konfiguracji z załącznika "config".
Chciałbym odtworzyć na nim system wraz z zainstalowanym na nim oprogramowaniem z komputera o konfiguracji z załącznika "old_config".

Po odtworzeniu systemu na komputerze o konfiguracji "config" z komputera o konfiguracji "old_config", wydawałoby się, że wszystko działa, prócz Xów.

Przy próbie startu Xservera dostaje informacje, które widoczne jest w załączonym logu "Xorg.txt".
Co zrobiłem? Odinstalowałem i przeinstalowałem X server:

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get remove --purge xserver-xorg
sudo apt-get install xserver-xorg-video-intel
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
startx
I X'-y nie uruchamiają się. Szczegóły w logu. Na tyle ile się znam próbowałem. Dalej klapa.
Nie chcę instalować żadnego środowiska graficznego bo ów komputerek ma służyć do odtwarzania video za pomocą VLC.
Możecie pomóc?
Z góry dziękuję.
Załączniki

[Rozszerzenie txt zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

1. Zaktualizuj system:

apt-get update
apt-get dist-upgrade
2. Usuń konfiguracje xorg.conf:

rm /etc/X11/xorg.conf
3. Pokaż wynik polecenia:

dpkg -l | grep nvidia
lowplayer

Wynikiem polecenia jest:

ii  glx-alternative-nvidia               0.2.2                                i386         allows the selection of NVIDIA as GLX provider
ii  libgl1-nvidia-alternatives           304.48-1                             i386         transition libGL.so* diversions to glx-alternative-nvidia
ii  libgl1-nvidia-glx:i386               304.48-1                             i386         NVIDIA binary OpenGL libraries
ii  libglx-nvidia-alternatives           304.48-1                             i386         transition libgl.so diversions to glx-alternative-nvidia
ii  nvidia-alternative                   304.48-1                             i386         allows the selection of NVIDIA as GLX provider
ii  nvidia-glx                           304.48-1                             i386         NVIDIA metapackage
ii  nvidia-installer-cleanup             20120630+3                           i386         Cleanup after driver installation with the nvidia-installer
ii  nvidia-kernel-common                 20120630+3                           i386         NVIDIA binary kernel module support files
ii  nvidia-kernel-dkms                   304.48-1                             i386         NVIDIA binary kernel module DKMS source
ii  nvidia-support                       20120630+3                           i386         NVIDIA binary graphics driver support files
ii  nvidia-vdpau-driver:i386             304.48-1                             i386         NVIDIA vdpau driver
ii  xserver-xorg-video-nvidia            304.48-1                             i386         NVIDIA binary Xorg driver

Dodane:
Dobrze, może inną drogą.
Stworzyłem obraz systemu na komputerze o konfiguracji zawartej w pliku "old_config". Obraz ten odtworzyłem na komputerze o konfiguracji zawartej w pliku konfig.

Sieć skonfigurowałem i działa, połączenie z siecią mam, wszystko działa oprócz tych Xsów.

Zawartość logu można podejrzeć w pliku "Xorg.0.log.txt".

Jakoś mnie to bardzo nie dziwi z tego względu, że wcześniej działało to na nvidii a teraz na intelu.

I tu pytanie co z tym zrobić?

Pytam tutaj bo niestety moja wiedza jest znikoma i dzisiejsze pół dnia spędzone na przeszukiwaniu internetu z pomocą Google również zakończyło się fiaskiem.

Z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Musisz wygenerować nowy plik konfiguracyjny Xów. Tylko tyle i skopiować go do /etc/X11
lowplayer

Polecenie:

X -configure
zwraca mi taki wynik:

X.Org X Server 1.12.4
Release Date: 2012-08-27
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.32-5-amd64 i686 Debian
Current Operating System: Linux dmplay 3.2.0-3-686-pae #1 SMP Mon Jul 23 03:50:34 UTC 2012 i686
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-3-686-pae root=UUID=040d1da7-f9fd-4b25-8882-47b9842dd9e8 ro quiet
Build Date: 30 September 2012  12:36:23PM
xorg-server 2:1.12.4-1 (Julien Cristau <jcristau@debian.org>)
Current version of pixman: 0.26.0
        Before reporting problems, check [url]http://wiki.x.org[/url]
        to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Oct 18 18:58:41 2013
List of video drivers:
        nvidia
        savage
        intel
ERROR: could not insert 'nvidia': No such device
No devices to configure.  Configuration failed.
Server terminated with error (2). Closing log file.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Na serwerze sterowniki nvidii? Po co?

Pokaż wynik polecenia:

dpkg -l |grep xorg 
lowplayer

Wyglądało to tak, że był sobie kiedyś system z oprogramowaniem działający na pewnej klasie komputerów, których już nie produkują i trzeba zastąpić to nowym sprzętem, a jedyne co posiadam to jeden komputer z działającym systemem i jego obraz.

Wynik polecenia:

dpkg -l| grep xorg

ii  xserver-xorg                         1:7.7+1                              i3                             86         X.Org X server
ii  xserver-xorg-core                    2:1.12.4-1                           i3                             86         Xorg X server - core server
ii  xserver-xorg-input-evdev             1:2.7.0-1+b1                         i3                             86         X.Org X server -- evdev input driver
ii  xserver-xorg-video-intel             2:2.19.0-6                           i3                             86         X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver
ii  xserver-xorg-video-nvidia            304.48-1                             i3                             86         NVIDIA binary Xorg driver
ii  xserver-xorg-video-savage            1:2.3.4-1                            i3                             86         X.Org X server -- Savage display driver
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Do obsługi myszy brakuje. xserver-xorg-input-mouse

A jak instalowałeś tre sterowniki nvidii?
lowplayer

Problem w tym, że to nie ja to robiłem. Przejąłem to po Kimś i żadnego informacje co i jak. Myszy mi nie potrzeba.
Jest to system z oprogramowaniem które ma wyświetlać materiał video (dokładnie pobiera listę odtwarzania i przypisany do niej materiał wideo i go wyświetla) to tyle.

Zapomniałem dodać, że ten nowy komputer pracuje na procesorze INTEL® Cedar Trail-M Processor N2600
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

A komputer nie posiada czasem dwóch kart graficznych, zintegrowanej i zwykłej?
ODPOWIEDZ