[+] Trzaski i pog

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Tarna

[+] Trzaski i pogłos w przeglądarce chrome przy odtwarzaniu flasha

Post autor: Tarna »

Witam.
W przeglądarce Iceweasel wszystko działa poprawnie, w chorme natomiast pojawiają się trzaski, echo itp. Z uwagi na flash (podejrzewam, że to on jest winowajcą) musiałem zainstalować przeglądarkę chrome bo FF/IW nie obsługują najnowszych wersji flash. Może ktoś miał już z tym do czynienia?

Debian, wersja stabilna.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Jaka wersja chrome? We wcześniejszych był taki problem, ale go wyeliminowano.
Tarna

Wersja 26.0.1410.43 dziś instalowany.

To samo na
Wersja 27.0.1453.6 dev
mrq

Post autor: mrq »

Tak to flash. Można to poprawić wyłączając najnowsza wersje, a zostawiając wcześniejszą.
Opisze jak to zrobić.
W pasku adresu wpisujesz
about:plugins
.
W prawym rogu jest link szczegóły. Klikając w niego rozwiniesz poszczególne pluginy. Odszukaj flasha. U mnie jest to wersja
[TABLE]
[TR]
[TD="class: plugin-details-label"]Nazwa:[/TD]
[TD]Shockwave Flash[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[TABLE]
[TR]
[TD="class: plugin-details-label"]Opis:[/TD]
[TD]Shockwave Flash 11.6 r602[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[TABLE]
[TR]
[TD="class: plugin-details-label"]Wersja:[/TD]
[TD]11.6.602.180[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Nieopodal jest link "wyłącz", aby wyłączyć ta wersje flasha. Ważne, aby wyłączyć odpowiednia wersje bo tych przycisków "wyłącz" u mnie są 3. Po jednym dla każdej wersji flasha i jeden główny wyłączający cały plugin.

Po tej operacji należy ponownie uruchomić przeglądarkę.
Należy również nadmienić, że używając starego pluginu narażasz się na błędy w nim istniejące. Obniżasz bezpieczeństwo itd.
Tarna

Dzięki jednak jako,że mam świeżutkie chrome to mam tylko jednego flasha, jednak i tak się cieszę, że tak jak podejrzewałem uważacie , że to flash.
Instalacja chrome wynikała z uwagi na wymaganie przez niektóre strony najnowszej wersji flash co już w Iw/FF nie jest wykonalne.
Podsumowując zostało czekać na nowego flasha.
mrq

Post autor: mrq »

Z tego co napisali na stronie Adobe http://get.adobe.com/pl/flashplayer/
UWAGA: Program Adobe Flash Player 11.2 będzie ostatnią nową wersją obsługującą platformę Linux. Firma Adobe będzie nadal wprowadzać poprawki dotyczące zabezpieczeń do programu Flash Player 11.2 dla systemu Linux.
Jedyne co mogę zaproponować to zainstalowanie (jeśli jeszcze nie masz) flashplugin-nonfree. Na ten czas, według tego co ja mam i używam, to jego wersja ma numerek 11.2 r202. Nie będzie ta wtyczka zapewne działa z Iceweasel, bo ta przeglądarka jest dość stara - jakieś 3.5 w wersji FF, ale z "google-chrome" i starszym jego odpowiednikiem dla Debiana "chromium-browser" sobie poradzi.

Dopóki nie wyjdzie jakaś poprawka zgodna z moim sprzętem (a zapewne nie wyjdzie) to będę zmuszony korzystać z tej wersji.
Tarna

Spokojnie w FF/Iw właśnie mam 11.2 ale anno online i settlers online wymagają już wyższych dlatego chrome ale przeżyję oglądając filmy na Iw a grając ( i tak wyłączam dzwięk) na chrome.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Może spróbuj tego http://martinralbrecht.wordpress.com/20 ... bit-linux/ Trochę stary temat, ale adobe zawsze miało linuksa w "głębokim poważaniu".
Tarna

Dziękuję za wszystkie pomysły problem naprawiony, pomogła zmiana wersji systemu stabilnej na testową.
ODPOWIEDZ