Wine 1.5 kompilowane ze źróde

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
l153k

Wine 1.5 kompilowane ze źródeł, jak uruchomić?

Post autor: l153k »

Witam.
Ś
ciągnąłem źródła wine 1.5.13. Tak jak zawsze wykonałem kolejno:

Kod: Zaznacz cały

./configure
 make depend
 make
 make install
(./configure z opcją --enable-win64), żadnych większych problemów. Po drodze doinstalowałem kilka pakietów, które wskazało polecenie ./configure i nie wiem co dalej zrobić. Polecenie:

make install
zakończyło się na:

...
/usr/bin/install -c  -m 644  wmc.man /usr/local/share/man/man1/wmc.1/usr/bin/install -c   wmc-installed /usr/local/bin/wmc
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/pawell/Pobrane/wine-1.5.13/tools/wmc'
make[1]: Wejście do katalogu `/home/pawell/Pobrane/wine-1.5.13/tools/wrc'
/usr/bin/install -c  -m 644  wrc.man /usr/local/share/man/man1/wrc.1
/usr/bin/install -c   wrc-installed /usr/local/bin/wrc
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/pawell/Pobrane/wine-1.5.13/tools/wrc'
Wine nigdzie nie ma.

Czy trzeba coś jeszcze zrobić? Czy może wine 1.5.x trzeba jakoś inaczej wywoływać z konsoli?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

Proponuje zrobić paczkę deb bo przez:

make install
instaluje Ci od razu, nie widać tego na aptitude i trudno się usuwa

A wiec proponuje po zakończonej budowie, wpisać jako root:

checkinstall
i potwierdzać wszystko enterem. Po tym zabiegu wine Ci się normalnie zainstaluje, a dodatkowo będziesz miał kopię zapasową wine w postaci pakietu .deb.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Jaki masz system?

yampress@debian:~$ cat /etc/debian_version
wheezy/sid
yampress@debian:~$ 
l153k

Post autor: l153k »

Wersja Debiana 6.0.5

Zrobiłem pakiet deb z pomocą programu checkinstall, zainstalował się bez problemu, ale nadal nie widzę go w menu. Programy z Windows się nie uruchamiają. Co prawda, pod prawym klawiszem myszy w menu mam:

Otwórz za pomocą Wine Windows Program Loader
ale to może pozostałość po starej wersji wine (instalowałem z repozytorium, ale to była wersja 1.0.1 a nie mogłem znaleźć nowszego w żadnym repozytorium).

W synapticu po wyszukaniu:

wine
mam zaznaczony tylko, ten który sam stworzyłem, cała reszta (libwine, wine-utils... wszystko to co zawsze się instalowało z wine z repozytorium) jest odznaczona. Mam jeszcze jakieś pakiety zainstalować?
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

l153k pisze: W synapticu po wyszukaniu:

wine
mam zaznaczony tylko, ten który sam stworzyłem, cała reszta (libwine, wine-utils... wszystko to co zawsze się instalowało z wine z repozytorium) jest odznaczona. Mam jeszcze jakieś pakiety zainstalować?
Powinno być tylko Twoje stworzone, reszta Cię nie interesuje.

Odnośnie pierwszego problemu.

Czy wpisując:

winecfg

wyświetlają się jakieś błędy, czy normalnie się uruchamia?

Jak się uruchomi to spróbuj normalny program (grę) uruchomić przez wine, spod konsoli i przedstaw wynik w tym temacie

wine /sciezka/do/instalatora.exe

P.S. Architektura systemu?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Jak uruchomić?

Usunąć stare wine i pakiet libwine. Zainstalować paczkę, którą stworzyłeś:

dpkg -i nazwa-paki-wine-ktora-stworzyles.deb

Po czym wydajesz polecenie:

wine nazwa-programu-windowsowego.exe

Obawiam się, że tworzona przez Ciebie paczka wine 1.5 na Debianie Squeeze nie do końca się dobrze stworzyła. Dlaczego: Otóż gdy chcę zbudować wine pod Debianem Wheezy muszę zainstalować zależności wine deweloperskie. A jest tego trochę

root@debian:/home/yampress# apt-get  build-dep wine
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Uwaga, wybieranie "libpng12-dev" zamiast "libpng-dev"
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
  bison comerr-dev dctrl-tools debhelper execstack flex freeglut3
  freeglut3-dev html2text krb5-multidev libasound2-dev libavahi-client-dev
  libavahi-common-dev libbison-dev libcapi20-3 libcapi20-dev libcups2-dev
  libdbus-1-dev libelfg0 libexif-dev libexpat1-dev libfontconfig1-dev
  libfreetype6-dev libgcrypt11-dev libgl1-mesa-dev libglu1-mesa-dev
  libgnutls-dev libgnutlsxx27 libgpg-error-dev libgphoto2-2-dev libgsm1-dev
  libice-dev libieee1284-3-dev libjbig-dev libjpeg8-dev libjs-jquery
  libkrb5-dev liblcms1-dev libldap2-dev libmpg123-dev libopenal-dev
  libp11-kit-dev libpng12-dev libpthread-stubs0 libpthread-stubs0-dev
  libsane-dev libsm-dev libssl-dev libtasn1-3-dev libtiff4-dev libtiffxx0c2
  libusb-dev libv4l-dev libx11-dev libxau-dev libxcb1-dev libxcomposite-dev
  libxcursor-dev libxdmcp-dev libxext-dev libxfixes-dev libxi-dev
  libxinerama-dev libxkbfile-dev libxml2-dev libxmu-dev libxmu-headers
  libxrandr-dev libxrender-dev libxslt1-dev libxt-dev libxxf86dga-dev
  libxxf86vm-dev mesa-common-dev odbcinst odbcinst1debian2 oss4-dev pkg-config
  prelink sharutils unixodbc unixodbc-dev x11proto-composite-dev
  x11proto-core-dev x11proto-fixes-dev x11proto-input-dev x11proto-kb-dev
  x11proto-randr-dev x11proto-render-dev x11proto-xext-dev
  x11proto-xf86dga-dev x11proto-xf86vidmode-dev x11proto-xinerama-dev
  xorg-sgml-doctools xtrans-dev
0 aktualizowanych, 95 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 26,6 MB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 74,2 MB miejsca na dysku.
Kontynuować [T/n]? 
których nie zainstalowałeś zapewne to raz, a dwa to, to, że poszczególne wersje (numerki) zależności są dla innego numerka (wersji) wine.

Ja Ci proponuję, jeśli zależy Ci na wine abyś zainstalował wersję z testowego Debiana. Tam jest wine 1.4.1

root@debian:/home/yampress# dpkg -l |grep wine
ii  libwine                              1.4.1-2                            i386         Windows API implementation - library
ii  libwine-alsa:i386                    1.4.1-2                            i386         Windows API implementation - ALSA sound module
ii  libwine-bin:i386                     1.4.1-2                            i386         Windows API implementation - system services
ii  libwine-cms:i386                     1.4.1-2                            i386         Windows API implementation - color management module
ii  libwine-gecko-1.4                    1.4+dfsg-2                         all          Windows API implementation - web browser module
ii  libwine-gl:i386                      1.4.1-2                            i386         Windows API implementation - OpenGL module
ii  libwine-gphoto2:i386                 1.4.1-2                            i386         Windows API implementation - camera module
ii  libwine-ldap:i386                    1.4.1-2                            i386         Windows API implementation - LDAP module
ii  libwine-openal:i386                  1.4.1-2                            i386         Windows API implementation - OpenAL module
ii  libwine-print:i386                   1.4.1-2                            i386         Windows API implementation - printing module
ii  libwine-sane:i386                    1.4.1-2                            i386         Windows API implementation - scanner module
ii  wine                                 1.4.1-2                            i386         Windows API implementation - standard suite
ii  wine-bin                             1.4.1-2                            i386         Windows API implementation - binary loader
root@debian:/home/yampress# 

I spokojnie dałoby radę skompilować na tych zależnościach wine 1.5.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Obawiam się, że tworzona przez Ciebie paczka wine 1.5 na Debianie Squeeze nie do końca się dobrze stworzyła.
Co masz na myśli? Bez wymaganych zależności kompilacja by się nie udała. Jeśli kompilacja się udała to paczka dobrze sie stworzyła. Ale: warto zobaczyć podsumowanie wyświetlane przez configure, bo jeśli nie będzie w systemie pakietu .dev do jakiegoś opcjonalnego komponentu to nie zostanie on skompilowany. A chyba byśmy nie chcieli mieć wine np bez obsługi ALSA. W skrajnym przypadku może sie okazać że skompilowany program będzie niezdatny do użytku. Ja przed kompilacją zalecam wydać polecenie (tak jak wyżej podałeś):

apt-get build-dep wine
Spowoduje to dociągnięcie zależności wymaganych do kompilacji wine - co prawda, to tej wersji która znajduje się w repozytorium ale w 90% przypadków nowsze wersje nie wymagają niczego więcej a jeśli tak, to jest tego niewiele i łatwo potem dodać.

Autor postu nie podał żadnych przydatnych informacji mogących pomóc zlokalizować problem, ja bym zaczął od poleceń w konsoli:

whereis wine
wine --version
winecfg
Od siebie jeszcze dodam, że jeśli tworzymy pakiet .deb to warto jako prefix dać /usr przy configure (domyślnie jest zawsze /usr/local)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

I co warte jest, wine które nie ma dodatkowych rzeczy. Uruchamiasz program coś nie działa, oznacza to że coś nie wkompilowane. Wine dla sztuki aby tylko było i dało się zainstalować?

A teraz pytanie. Czy nowsza wersja danego pakietu podczas kompilacji jest opierana na starszych wersjach zależności, czy na nowych (aktualnych)?
Zazwyczaj na nowych. Czasami tylko potrzeba kilka nowszych pakietów, ale ich instalacja w systemie powoduje BUBU. Nie sądzę, że łatwiej dodać jeśli to jest libc6 albo inne kluczowe pakiety.
giaur
Member

Post autor: giaur »

A teraz pytanie. Czy nowsza wersja danego pakietu podczas kompilacji jest opierana na starszych wersjach zależności czy na nowych (aktualnych)?
Z mojego doświadczenia. Zazwyczaj wersja >=, jeśli chodzi o Debiana w wersji testowej to problemu być nie powinno. Z wine na pewno nie. Sam zawsze też kompiluję wine, bo chcę mieć wersję najnowszą a nie taką sprzed roku.
Czasami tylko potrzeba kilka nowszych pakietów, ale ich instalacja w systemie powoduje BUBU. Nie sądzę, że łatwiej dodać jeśli to jest libc6 albo inne kluczowe pakiety.
Nigdy jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, żeby do kompilacji wymagana była wersje libc6 wyższa niż ta, która obecnie jest w Debianie testowym. Co innego gdy mamy binarne pakiety .deb - wtedy program skompilowany na nowszym libc6 nie uruchomi się na starszym (w drugą stronę problemu nie ma).
ODPOWIEDZ