Kilka pyta

Wszystko Off Topic
Loped

Kilka pytań od początkującego

Post autor: Loped »

Witam serdecznie użytkowników Debiana.
Natknęło mnie dzisiaj by spróbować swoich sił w Debianie, ze względu na stabilność i szybkość, którą Ubuntu nie mógł mi zapewnić. Użytkowałem też Archa, lecz wszyscy tak zachwalali Debiana, że grzechem byłoby nie spróbować. Mam za to kilka pytań (instaluję wersje stabilną 6.0.5 przez netinstall).
  • Serwer x-ów zostanie automatycznie zainstalowany wraz z systemem?
  • Sterowniki do karty graficznej(zintegrowany intel), trzeba samemu odszukać i zainstalować?
  • Jak się mają sprawy ze środowiskiem graficznym? Z tego co wiem od razu jest gnome2. Zapewne jest możliwość instalacji aktualnej wersji gnome?
  • Jak się ma instalacja i konfiguracja karty wifi?
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

Xorg? To zależy od Ciebie. Podczas instalacji pojawi się w pewnym momencie możliwość wyboru pakietów typu np. środowisko graficzne, serwer www itp. Jeśli zaznaczysz "Środowisko Graficzne" zainstaluje Ci się xorg i gnome. Jeżeli jednak nie zaznaczysz tej pozycji po instalacji nie będziesz miał Xorga. Wystarczy, że zainstalujesz wtedy gnome/kde czy cokolwiek - wtem xorg instaluje się wraz z tymi środowiskami. Oczywiście po instalacji możesz zainstalować po prostu Xorga.

Sterowniki? Na 99% zainstalują Ci się z Xorgiem. Jeśli nie to wystarczy doinstalować pakiet "xserver-xorg-video-intel"

Co do sprawy z gnome 3 (chyba o to Ci chodzi). No tutaj nie wiem za bardzo jak zainstalować na Debianie 6 - nie używam tego środowiska. Gnome 3 jest teraz standardem w Debianie testowym (przyszły 7.0), który ma o wiele nowsze pakiety od 6.0.

Edycja:
Karta Wi-fi? Zależy. Niektóre działają bez problemu, a inne z problemami. Podaj nazwę to zaraz sprawdzę.
Loped

lspci:

Kod: Zaznacz cały

05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
09:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 1030 (rev 34)
Na wirtualnej masyznie wybrałem już instalacje ze środowiskiem graficznym. Spróbuję później pobrać paczki z gnome 3 i zobaczyć jak to będzie chodzić. Kiedyś testowałem debiana i pamiętam, że po instalacji miałem problemy z rozdzielczością. Była za mała, więc pomyślałem, że to problem x'ów.
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Chwilkę poczytałem i na pewno działa. Jak co masz tutaj temat
http://debian.linux.pl/threads/26913-In ... duje-sieci
Loped

Jeszcze spytam o wersje Debiana. System ma być wyłącznie do użytku domowego, przeglądania internetu, słuchania muzyki. Mam zamiar pobrać wersje `wheezy`. Często pojawiają się nowe wydania i trzeba robić upgrade systemu? Czy po prostu pojawiają się aktualizacje, które trzeba zainstalować? ;)
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Wheezy według mnie będzie dla Ciebie idealne ;)
Nowe wydania? Tak, raz na 2 lata (na oko).
Upgrade? Bardzo dużo, nawet dziennie możesz zobaczyć 500mb do pobrania. Oczywiście jeśli wszystko Ci będzie działać, spełniać Twoje oczekiwania to nie musisz upgredować (chyba, że strasznie spieszy Ci się na nowe cyferki przy pakietach). Ale ten raz na miesiąc dobrze by systemowi zrobił.

P.S. Wheezy pod koniec/początek następnego roku stanie się wersją stable (Debian 7.0)
mala.ksiazka

Post autor: mala.ksiazka »

z tymi rzadkimi aktualizacji nie jest tak najgorzej , jeśli użytkowałeś kiedyś ubuntu to dobrze wiesz jak bardzo mogą być częste aktualizacje
Martinex
Beginner

Post autor: Martinex »

zamierzam zrobic reinstall swojego debiana wheezy. ktore obrazy plyt powininem pobrac by moc w pelni zainstalowac debiana z xorgiem oraz srodowiskiem gnome bez pobierania czegokolwiek z internetu trakcie instalacji?. mam internet 3G i srednio jest to dla mnie oplacalne. aktualizacje moge potem i tak zainstalowac synapticiem pobierajac pakiety na pendrive u znajomej. wydaje mi sie ze na pierwszej plycie cd jest tylko system bazowy bez srodowiska, bo juz tak probowalem. a nie wiem na ktorej jest gnome.
sihill

Post autor: sihill »

Martinex pisze:zamierzam zrobic reinstall swojego debiana wheezy. ktore obrazy plyt powininem pobrac by moc w pelni zainstalowac debiana z xorgiem oraz srodowiskiem gnome bez pobierania czegokolwiek z internetu trakcie instalacji?. mam internet 3G i srednio jest to dla mnie oplacalne. aktualizacje moge potem i tak zainstalowac synapticiem pobierajac pakiety na pendrive u znajomej. wydaje mi sie ze na pierwszej plycie cd jest tylko system bazowy bez srodowiska, bo juz tak probowalem. a nie wiem na ktorej jest gnome.
Na stronie debiana masz gotowe obrazy LIVE: http://www.debian.org/CD/live/index.pl.html . Na obrazie znajduje się gotowe środowisko oparte o GNOME + wszystko niezbędne do instalacji nowego systemu na komputerze.
Martinex
Beginner

Post autor: Martinex »

jak sciagalem pierwsza cd to byl tylko instaler i bez gnome.ale sprawdze ten link.
ODPOWIEDZ