Jak odblokowa

Ogólne pytania dotyczące systemu
bolo
Beginner

Jak odblokować plik PDF?

Post autor: bolo »

Chciałbym poczynić pewne zmiany w treści pliku zapisanego (nie przeze mnie) w formacie PDF. Materiał i owszem daje się edytować, np. w PDFedit, lecz nic nie można zmienić, dopisać w treści. Nawet nieczynna jest opcja "kopiuj". Próbowałem zapisać plik ponownie w formacie pdf lub ps lecz tworzy się kopia ze wszelkimi zabezpieczeniami.

Pytanie, czy można to "obejść" tzn. wyłączyć zabezpieczenia pliku, ewentualnie gdzie i w jakiej formie są one zapisywane?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

bolo, jeżeli ktoś zabezpiecza plik, program itp. to robi to w jakimś celu. Najczęściej nie życzy sobie aby to powielać, podglądać itp. Łamanie takich zabezpieczań jest niezgodne z prawem.
Awatar użytkownika
Raphael

Post autor: Raphael »

Jeżeli ktoś się przejmuje durnym prawem to zawsze może wybrać się na wycieczkę do jakiegoś bardziej wolnego kraju i tam legalnie dokonać rzeczonej operacji. ;) Bolo, spróbuj użyć tego narzędziaonline (oczywiście najlepiej w Somalii dla spokojnego snu fnmirka ;) ). Mnie już kilka razy pomogło. Dobrych narzędzi pod Debiana raczej brak. Podwójna konwersja za pomocą poleceń pdf2ps i ps2pdf powinna usunąć zabezpieczenia, jednak tak otrzymany pdf nie będzie idealną kopią.
Zablokowany