odtwarzanie filmów

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
mikmik
Beginner

odtwarzanie filmów

Post autor: mikmik »

takie w sumie banalne pytanie jaki program panowie polecicie do odtwarzania filmów z napisami i przy okazni żeby programik miał wbudowany edytor napisów
interesowało by mnie coś na wzór windosowskiego subedita
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Nie ma chyba na linuksa dobrego odtwarzacza z edytorem napisów (choć oczywiście mogę się mylić). Ja korzystam czasami z programu który się nazywa gaupol.

Kod: Zaznacz cały

$ aptitude search gaupol
i   gaupol                                    - subtitle editor for text-based subtitle files
Jest też subedit dla linuksa, nazywa sie justsubedit i już nie jest aktualizowany.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Prawde mowiac nie widzialem na Linuxa zadnego odtwarzacza, ktory mialby jakis bardziej rozbudowany edytor napisow przynajmniej jesli chodzi o te popularne. Jakby bylo cos ala SubEdit bralbym w ciemno =]
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

@yantar - witaj w Linuxie ;)
Nie masz programu ktory spelnia twoje oczekiwania ale masz 10 innych w tym 3 sa instalowane standardowo ;)
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

imo dobre linuksowe odtwarzacze (ale bez edytora)
kaffeine - w repo
smplayer - http://www.kde-apps.org/content/show.ph ... tent=54487
yantar
Member

Post autor: yantar »

[quote="Stawi"]@yantar - witaj w Linuxie ]
Hrhr przez lata zawsze bylem w tyle z nowinkami i musialem sie godzic, ze niektorych rzeczy nie mam albo nie moge miec na Win98, a Xp mialem stosunkowo krotko, wiec na linuxie mnie to tak nie boli. Wychodze z zalozenia, ze w koncu i tak sie cos odpowiedniego trafi ;-) . Ale fakt, faktem SubEdit to naprawde swietny odtwarzacz na Win i ma rewelacyjny edytor napisow =]
mikmik
Beginner

Post autor: mikmik »

dobra to inaczej,

dajcie nazwe jakiegoś programu w którym bez problemu odtworze film w formacie divx i mam do tego plik *.txt z napisami i prosze was o nazwe programu który sobie z tym poradzi bo mam kaffeine i tam niby coś o napisach jest ale nie moge znaleśc jak tam te napisy sie otwiera zadnej ścieżki nic można je włączyć albo wyłączyć;] wiec biednie troche i jeszcze przesunąć o 500ms;] wiec...crap'
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

mplayer jest wyśmienity (jak dla mnie) i ma trochę możliwości, jednak trzeba zapoznać się z manualem by poznać te możliwości...
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

i jeszcze przesunąć o 500ms;]
Do przesuwania napisów mplayer ma bardzo przydatne skróty klawiszowe. Z przesuwa napisy o -100ms a X o +100ms. Rozmiar skoku można oczywiście dostosować.

Gdy film ma lekko niedopasowane napisy, można bardzo szybko podczas oglądania to skorygować, bez przerywania filmu i edytowania pliku z napisami.
Awatar użytkownika
Junkers
Beginner

Post autor: Junkers »

Ja używam kmplayera i z napisami nie mam żadnych problemów ;-)

W ustawieniach kmplayera w jednym oknie wprowadzasz URL do filmu, a w drugim URL do pliku *.txt klikasz OK i zaczyna odtwarzać z napisami.

W kaffeine nie chciało mi sie bawić ze spolszczaniem tych napisów (krzaczki), a mplayer mimo ze zainstalowałem do niego wszystkie pakiety nie raczył mi odpalić.
ODPOWIEDZ