odtwarzanie filmów
odtwarzanie filmów
takie w sumie banalne pytanie jaki program panowie polecicie do odtwarzania filmów z napisami i przy okazni żeby programik miał wbudowany edytor napisów
interesowało by mnie coś na wzór windosowskiego subedita
interesowało by mnie coś na wzór windosowskiego subedita
Nie ma chyba na linuksa dobrego odtwarzacza z edytorem napisów (choć oczywiście mogę się mylić). Ja korzystam czasami z programu który się nazywa gaupol.
Jest też subedit dla linuksa, nazywa sie justsubedit i już nie jest aktualizowany.
Kod: Zaznacz cały
$ aptitude search gaupol
i gaupol - subtitle editor for text-based subtitle files
imo dobre linuksowe odtwarzacze (ale bez edytora)
kaffeine - w repo
smplayer - http://www.kde-apps.org/content/show.ph ... tent=54487
kaffeine - w repo
smplayer - http://www.kde-apps.org/content/show.ph ... tent=54487
[quote="Stawi"]@yantar - witaj w Linuxie ]
Hrhr przez lata zawsze bylem w tyle z nowinkami i musialem sie godzic, ze niektorych rzeczy nie mam albo nie moge miec na Win98, a Xp mialem stosunkowo krotko, wiec na linuxie mnie to tak nie boli. Wychodze z zalozenia, ze w koncu i tak sie cos odpowiedniego trafi ;-) . Ale fakt, faktem SubEdit to naprawde swietny odtwarzacz na Win i ma rewelacyjny edytor napisow =]
Hrhr przez lata zawsze bylem w tyle z nowinkami i musialem sie godzic, ze niektorych rzeczy nie mam albo nie moge miec na Win98, a Xp mialem stosunkowo krotko, wiec na linuxie mnie to tak nie boli. Wychodze z zalozenia, ze w koncu i tak sie cos odpowiedniego trafi ;-) . Ale fakt, faktem SubEdit to naprawde swietny odtwarzacz na Win i ma rewelacyjny edytor napisow =]
dobra to inaczej,
dajcie nazwe jakiegoś programu w którym bez problemu odtworze film w formacie divx i mam do tego plik *.txt z napisami i prosze was o nazwe programu który sobie z tym poradzi bo mam kaffeine i tam niby coś o napisach jest ale nie moge znaleśc jak tam te napisy sie otwiera zadnej ścieżki nic można je włączyć albo wyłączyć;] wiec biednie troche i jeszcze przesunąć o 500ms;] wiec...crap'
dajcie nazwe jakiegoś programu w którym bez problemu odtworze film w formacie divx i mam do tego plik *.txt z napisami i prosze was o nazwe programu który sobie z tym poradzi bo mam kaffeine i tam niby coś o napisach jest ale nie moge znaleśc jak tam te napisy sie otwiera zadnej ścieżki nic można je włączyć albo wyłączyć;] wiec biednie troche i jeszcze przesunąć o 500ms;] wiec...crap'
Do przesuwania napisów mplayer ma bardzo przydatne skróty klawiszowe. Z przesuwa napisy o -100ms a X o +100ms. Rozmiar skoku można oczywiście dostosować.i jeszcze przesunąć o 500ms;]
Gdy film ma lekko niedopasowane napisy, można bardzo szybko podczas oglądania to skorygować, bez przerywania filmu i edytowania pliku z napisami.
Ja używam kmplayera i z napisami nie mam żadnych problemów ;-)
W ustawieniach kmplayera w jednym oknie wprowadzasz URL do filmu, a w drugim URL do pliku *.txt klikasz OK i zaczyna odtwarzać z napisami.
W kaffeine nie chciało mi sie bawić ze spolszczaniem tych napisów (krzaczki), a mplayer mimo ze zainstalowałem do niego wszystkie pakiety nie raczył mi odpalić.
W ustawieniach kmplayera w jednym oknie wprowadzasz URL do filmu, a w drugim URL do pliku *.txt klikasz OK i zaczyna odtwarzać z napisami.
W kaffeine nie chciało mi sie bawić ze spolszczaniem tych napisów (krzaczki), a mplayer mimo ze zainstalowałem do niego wszystkie pakiety nie raczył mi odpalić.