Cześć,
Niestety padła mi w laptopie wbudowana karta do komunikacji bezprzewodowej, ale to jest chyba temat na osobny wątek, bo jej nie działanie objawia się pod Windowsem natomiast na Debianie nie miałem jeszcze wątpliwej przyjemności przeklinania losu.
Znajomy polecił mi jeden model, ale nie chcę nic sugerować na razie nikomu. Zależy mi na bezproblemowej instalacji. Szczytem marzeń są sterowniki do Linuxa zamieszczone na płycie.
Karta WiFi na USB do laptopa
- shevchenko1987
- Beginner
Po pierwsze, jakiego masz Linuksa, podaj wynik polecenie:
Jaki program do zarządzanie sieciami.
Jeśli chodzi o ten chipset to trzeba dociągnąć pakiet firmware-ralink, jeśli karta nie będzie dziać.
Z mojego doświadczenie wiem, że niektórych kart na usb network-menager nie widzi, po prostu. Wtedy będziesz musiał odinstalować program network-menager i zainstalować wicd (inny program do zarządzanie sieciami). Miałem coś takiego na Kubuntu i na Debianie6
Kod: Zaznacz cały
uname -a
Jeśli chodzi o ten chipset to trzeba dociągnąć pakiet firmware-ralink, jeśli karta nie będzie dziać.
Z mojego doświadczenie wiem, że niektórych kart na usb network-menager nie widzi, po prostu. Wtedy będziesz musiał odinstalować program network-menager i zainstalować wicd (inny program do zarządzanie sieciami). Miałem coś takiego na Kubuntu i na Debianie6