Blad przy instalacji sterownikow nvidia

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
marand123

Blad przy instalacji sterownikow nvidia

Post autor: marand123 »

Gdy próbuję zainstalować sterowniki na Debianie 4.0 etch wyskakuje mi błąd o takiej treści:

Kod: Zaznacz cały

no precompiled kernel interface was found to match your kernel;this means that the installer will need to compile a new kernel interface.
Podejrzewam ze wystarczy zainstalować odpowiednie paczki ale nie jestem pewien,błagam o pomoc!!męczę się z tym tydzień!!!
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

marand123 pisze:

..this means that the installer will need to compile a new kernel interface
i instalacja idzie dalej...

O ile sterowniki się nie zainstalowały, pokaż tu lepiej całego loga bo to co podałeś, wywala chyba przy większości jąder (u mnie np. na każdym jajku) a i tak sterowniki instalują się bez problemu.

Pozdrawiam
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Ja tu nigdzie błędu nie widzę...
marand123

Post autor: marand123 »

no to inaczej...prosze o spis wszystkich pakietow jakie trzeba zainstalowac aby mozna bylo zainstalowac strowniki do nvidia. A z tym bledem to mi sie pomyliło pisze cos o braku pakietu

kernel-source--patch
Bardzo prosze o spis tych pakietow
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

marand123 pisze:prosze o spis wszystkich pakietow jakie trzeba zainstalowac aby mozna bylo zainstalowac strowniki do nvidia
Z tego co mi wiadomo wymagane są jedynie nagłówki - pakiet linux-headers-wersja_jądra

O ile instalowałeś debiana w wersji netinstall, pakiety możesz pobrać tutaj:

---> klik! <---

Jeżeli natomiast działa Ci sieć lub masz co najmniej pierwszą płytę instalacyjną, powinieneś być w stanie zainstalować je w ten sposób:

# aptitude install linux-headers-`uname -r`
lub z apt-get, jak tam wolisz...
--kernel-source-path
to nie pakiet tylko opcja, dzięki której możesz podać scieżkę właśnie do tych nagłówków w przypadku kiedy instalator sam ich nie wykryje. Prawdopodobnie ich nie masz, dlatego nie możesz zainstalować sterownika...

Tak na marginesie, poczytaj to:

---> klik! <---

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ