Witam!
Mam pewien skrypt php, który co 15 sekund ma pobierać dane z bazy mysql z innego serwera. Uruchamiany jest na wersji 6.0.2 Debiana.
Z racji, iż z crona nie mogę ustawić, uruchamiania częściej niż co jedna minuta. Umieściłem skrypt aby był uruchamiany przez program screen.
Działa on w pętli while(1) z opóźnieniem 15 sekund po odczytaniu bazy. Zmienna php czasu skryptu jest ustawiona na 0.
I tu pojawia się problem, bo z założenia skrypt ma działać wiecznie. Niestety z niewiadomych przyczyn proces screena ginie.
W logach nie mogę nic znaleźć, dlaczego tak się dzieje. Podejrzewam, iż to ustawienia screena są odpowiedzialne, bo pomijając sam skrypt php (nawet jak się usunie) to screen powinien działać dalej.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
Pozdrawiam
mrblack
Uruchomienie skryptu z pomoc
To na pewno nie ustawienia screena, bo on sobie 'wisi' do póki go nie zakończysz, albo aplikacja się nie zakończy. Tak więc odpowiedzialny jest skrypt php. Sprawdź ustawienia php.ini, a dokładnie:
Powinno wskazywać 0 (bez limitu). Jeżeli jest 0, to problemu szukaj w napisanym skrypcie, poobserwuj go lub włącz logowanie błędów przy użyciu
Kod: Zaznacz cały
php -i | grep max_execution_time
Kod: Zaznacz cały
php skrypt.php &> /home/user/php.log