Instalacja biblioteki soap na serwerze

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
kiler44

Instalacja biblioteki soap na serwerze

Post autor: kiler44 »

Witam.
Mam problem z biblioteką soap, zainstalowałem ją na serwerze i wszystko jest w porządku. Biblioteka jest zainstalowana, dodałem ją w pliku php.ini, jednak mimo to nie zostaje ona wczytana. Dostaję komunikat:

Kod: Zaznacz cały

PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library './php_soap.dll' - ./php_soap.dll: cannot open shared object file: No such file or directory in Unknown on line 0
Po próbie ponownej instalacji:

php-soap jest już w najnowszej wersji.
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Czy apache2 (jezeli uruchamiasz php jako moduł) ma dostęp do bibioteki?
kiler44

Chyba sobie sam z tym nie poradzę, może ktoś mógłby mi napisać łopatologicznie jak zainstalować soap na serwerze?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Pokaz wynik

dpkg -l |grep php
kiler44

Dziękuje za interwencje

ii  libapache2-mod-php5                5.3.3-7+squeeze3             server-side,                                                                                                                      HTML-embedded scripting language (Apache 2 module)
ii  php-auth-sasl                      1.0.4-1                      Abstraction                                                                                                                      of various SASL mechanism responses
ii  php-http-request                   1.4.4-3                      provides an                                                                                                                      easy way to perform HTTP requests
ii  php-mail                           1.2.0-2                      PHP PEAR mod                                                                                                                     ule for sending email
ii  php-mail-mime                      1.8.0-2                      PHP PEAR mod                                                                                                                     ule for creating MIME messages
ii  php-mail-mimedecode                1.5.0-3                      PHP PEAR mod                                                                                                                     ule to decode MIME messages
ii  php-net-dime                       0.3-3                        class that i                                                                                                                     mplements DIME encoding
ii  php-net-smtp                       1.4.2-3                      PHP PEAR mod                                                                                                                     ule implementing SMTP protocol
ii  php-net-socket                     1.0.9-2                      PHP PEAR Net                                                                                                                     work Socket Interface module
ii  php-net-url                        1.0.15-2                     easy parsing                                                                                                                      of Urls
ii  php-pear                           5.3.3-7+squeeze3             PEAR - PHP E                                                                                                                     xtension and Application Repository
ii  php-soap                           0.12.0-2                     a SOAP Clien                                                                                                                     t/Server class for PHP
ii  php5-cli                           5.3.3-7+squeeze3             command-line                                                                                                                      interpreter for the php5 scripting language
ii  php5-common                        5.3.3-7+squeeze3             Common files                                                                                                                      for packages built from the php5 source
ii  php5-suhosin                       0.9.32.1-1                   advanced pro                                                                                                                     tection module for php5

Awatar użytkownika
Bastian
Member

Pokaż wynik polecenia:

find / -name php_soap.dll
kiler44

Próbowałem już tak znaleźć tę bibliotekę ale to polecenie nie wyświetla mi żadnego komunikatu.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

dpkg -L php-soap |grep dll

dpkg -L php-soap |grep php_soap.so

Nie wpisaleś w konfiguracji php biblioteki dll zamaist so. dll to biblioteki windowsowe..
kiler44

Przepraszam, że tak zrzędzę ale nic mi to nie pomogło, ciągle phpinfo nie wyświetla mi włączonej biblioteki soap.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

To dlaczego nie wyświetlasz tego o co Cię proszę?
ODPOWIEDZ