W domu na dwóch laptopach miałem Debiana Lenny i Squeeze (wersja testowa). Często robiłem aktualizacje i w tym momencie na obydwóch komputerach mam Debiana Squeeze, jako wersję stabilną.
Mam w pracy jeden ruter, na którym mam zainstalowanego Debiana Lenny - current. Chciałbym go aktualizować do wersji stabilnej Squeeze ale uparł się i nie chce.
Tak. Po opisach znalezionych przez Google widzę, że są pewne problemy. Może ktoś aktualizował i będzie coś potrafił powiedzieć.
Pozostaje mi jeszcze szybie zainstalowanie Debiana Lenny na starym komputerze, odtworzenie środowiska produkcyjnego i próba aktualizacji ale to trochę czasu zajmie.
Jeśli zdecydujesz się na to drugie rozwiązanie, to polecam raczej najpierw zainstalować "czystego" Debiana Lenny, aktualizację do Squeeze i spróbować odtworzyć środowisko produkcyjne lub po prostu zainstalować od razu Squeeze i spróbować odtworzyć środowisko produkcyjne.
Nie zrozumiałeś mnie. Serwer produkcyjny zostanie, na starym komputerze (serwer testowy) odtworzę produkcyjny tylko po to aby sprawdzić czy się nie wyłoży przy aktualizacji do squeeze. Jeśli wszystko pójdzie ok to na produkcyjnym zrobię to samo...
Ja robię to tak: całą partycję główną /, przenoszę w inne miejsce, na innej partycji, narzędziem rsync. Robię aktualizację. Jak wszystko jest w porządku to dobrze. Jak nie, to przerzucam wszystko z powrotem i ewentualnie za pomocą dysku dvd z Debianem w trybie awaryjnym przywracam stary grub, o ile się zmienił.