Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakieś ustawienie serwera ssh, które zabrania łączenia się przez tunel.
Mam taką sytuację:
dostałem dostęp tylko z mojego IP do serwera przez ssh i kiedy się łączę bezpośrednio z mojego IP mam dostęp. Natomiast kiedy jestem poza swoją siedzibą chciałbym się połączyć przez moje IP za pomocą tunelu ssh (skonfigurowanego w putty) - no i w tym przypadku w ogóle nie mogę się połączyć.
Czy na docelowym serwerze może być jakaś blokada/restrykcja (np w ustawieniach serwera ssh) , która odrzuca dostęp przez tunel?
Tunel ssh - brak po
W jaki sposób? Mam włączony dostęp dla jednego IP i kiedy się łączę z serwera z mojego IP wszystko działa, a kiedy robię tunel ssh przez moje IP to nie działa. Przecież do docelowego serwera w jednym i drugim przypadku docierają pakiety z takim samym źródłowym IP (czyli tym udostępnionym na bramie), więc po IP nie powinien mnie firewall odrzucać. Co w takim razie może być przyczyną?
Dodane:
Zauważyłem, że to nie problem żadnego firewalla. Problem prawdopodobnie leży po stronie putty i budowanych przez niego tuneli. Jeżeli tunel zbuduję na Debianie i z niego się łącze to wszystko ładnie działa. Natomiast kiedy tunel buduję w putty, mam brak połączenia. Prawdopodobnie chodzi o jakieś ustawienia putty, o których nie wiem. Czy ktoś może kojarzy o co może chodzić? Dodam, że na maszynie docelowej serwer ssh mam taki:
sshd_config na maszynie docelowej wygląda tak:
a ssh_config wygląda tak:
Dodane:
Zauważyłem, że to nie problem żadnego firewalla. Problem prawdopodobnie leży po stronie putty i budowanych przez niego tuneli. Jeżeli tunel zbuduję na Debianie i z niego się łącze to wszystko ładnie działa. Natomiast kiedy tunel buduję w putty, mam brak połączenia. Prawdopodobnie chodzi o jakieś ustawienia putty, o których nie wiem. Czy ktoś może kojarzy o co może chodzić? Dodam, że na maszynie docelowej serwer ssh mam taki:
Kod: Zaznacz cały
OpenSSH_4.2p1, OpenSSL 0.9.7i 14 Oct 2005
Kod: Zaznacz cały
Port 22
Protocol 2
KeyRegenerationInterval 3600
ServerKeyBits 768
SyslogFacility AUTH
LogLevel INFO
LoginGraceTime 600
PermitRootLogin yes
StrictModes yes