Dd, ddrescue - kopiowanie Windows na drugi dysk

Ogólne pytania dotyczące systemu
delvin

Dd, ddrescue - kopiowanie Windows na drugi dysk

Post autor: delvin »

Witam
Jestem nowym użytkownikiem Linuksa, chciałbym za pomocą dd lub dd_rescue zrobić obraz dysku z Windows XP na inny dysk o większej pojemności. Interesuje mnie opcja kopiowania samego mbr z jednego dysku na drugi, a potem zwyczajne przegranie danych. Kiedy wykonuję

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/sbd1 of=mbr.img bs=512 count=1
przegrywa się wszystko poprawnie. Następnie podpinam drugi dysk o większej pojemności i wykonuję:

dd if=mbr.img of=/dev/sdb2 bs=512 count=1
Następnie za pomocą kde normalnie kopiuje dane z pierwszego dysku zawierającego Windows XP na ten drugi. Po próbie wystartowania drugiego dysku wyświetla się monit o braku możliwości wystartowania systemu. Nie działa. Nie chcę używać kopiowania:

dd if=/dev/sdb1 of=/dev/sdb2
bo to trwa niesamowicie długo.

Jak to jest z tymi dyskami? Czy można przegrywać mbr z jednego dysku na inny jeżeli są różnych firm i różnych pojemności?
Jestem nowicjuszem, dlatego kieruję się do Was z tym problemem bo w internecie nie mogę znaleźć rozwiązania.

Z góry dziękuję.
kiko80
Beginner

Post autor: kiko80 »

Kopiowanie mbr robi się tak

dd if=/dev/sdb of=kopia_mbr bs=512 count=1
a przywrócisz mbr to uruchamiamy np. Debiana w wersji live z pendrive lub cd i używamy polecenia

dd if=kopia_mbr of=/dev/sdb bs=512 count=1
oczywiście kopia_mbr znajduje się na pendrive z systemem i ścieżkę do niego podajemy.

Jeśli partycje mają taką samą kolejność czyli [INDENT]pierwsza partycja Windows,
druga partycja dane Windowsa na np. ntfs,
trzecia partycja Linux /,
czwarta partycja /home[/INDENT]
I tak na obu dyskach, to powinno się uruchomić ale o takim czymś nie słyszałem więc próbuj.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Oj kolego, sporo masz do poczytania bo widzę że kompletnie nie wiesz co robisz.
Poczytaj sobie ten temat:
http://debian.linux.pl/threads/704-Mont ... k-.iso-itp.

Dowiesz się dzięki temu co to jest dysk, a co to jest partycja. Może wtedy uda ci się wykonać poprawną kopię MBR :) a nie jakichś danych z partycji.
kiko80
Beginner

lun do kogo pijesz?
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Po pierwsze do nikogo nie "piję", tylko wyrażam swoją opinię na pewien temat.
Po drugie wyrażam tą opinię w stronę założyciela tematu, który wykonuje pewne operacje o których nie bardzo ma pojęcie (ale zamiast sprawdzić forum w poszukiwaniu informacji, zakłada temat licząc pewnie na gotowca napisanego przez jakiegoś forumowicza).
Po trzecie nie ma sensu się unosić :-)
kiko80
Beginner

Nie unoszę się tylko byłem ciekawy :)
delvin

Post autor: delvin »

Dobrze chłopaki nie ma się co przekomarzać, ja jestem świeżym użytkownikiem Linuksa więc to normalne, że błądzę jak dzieciak, jak wiadomo można się bardzo łatwo zrazić do tego systemu, ale ja jestem uparty i chcę go troszkę poznać.

Dziękuję za podpowiedź, udało mi się przekopiować MBR, ale mam teraz problemy z dość długim kopiowaniem plików. W porównaniu z Windows, Linux sporo wolniej kopiuje. Nie ma jakiegoś rozwiązania, używam polecenia cp.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Czemu nie użyjesz programu gparted? Kopiujesz całe partycje tym programem szybko, łatwo, bezpiecznie i przyjemnie. W sam raz dla nowego użytkownika Debiana.
ODPOWIEDZ