Ikonka w GDM

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
urgentino

Ikonka w GDM

Post autor: urgentino »

Witam.

Mam w katalogu ikonkę:

Kod: Zaznacz cały

/home/[b]użytkownik[/b]/.face
Niestety podczas logowania nie pokazuje się mój obrazek, raz go zobaczyłem i nie wiem jak sprawić żeby znów się pokazał.

To jest Debian Squeeze.

Edycja:

Ikonka jest tylko dziwne jest to zachowanie się gdm, bo dopiero pokazuje się, gdy wpiszę błędne hasło lub gdy w ogóle nic nie wpiszę, niby taki mały problemik, a zastanawiający czy to jakiś błąd, czy coś innego bo we wszystkich konfiguratorach jakie znalazłem obrazek jest. Jakby ktoś miał podobny problem i rozwiązał, a może sam się rozwiąże jak to czasami bywa po którejś aktualizacji.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

A gdzie masz rozszerzenie dla pliku obrazka?
U mnie domyślnie nazwa tego obrazka wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

/home/użytkownik/.face.icon
urgentino

Nie ma rozszerzenia. I bez rozszerzenia na ubuntu i na mincie widać od razu gdy gdm się pokaże, choć te dwie dystrybucje pochodzą od debiana. No ale zobaczę co kombinacje pokażą.

Dzięki za uwagę.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

System - preferencje - o mnie <-> i w lewym górnym rogu zmieniasz obrazek, który widać w oknie logowania gdm
urgentino

&quot pisze:we wszystkich konfiguratorach jakie znalazłem obrazek jest
&quot pisze:System - preferencje - o mnie <-> i w lewym górnym rogu zmieniasz obrazek, który widać w oknie logowania gdm
To to ja wiem. Mniejsza z tym nie chce się ustawić to nie. Nie będę płakał.

Jakby ktoś miał podobny problem i się rozwiązał to zapraszam do podzielenia się, a jak nie to nie.

Dzięki za podpowiedzi.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Którą wersję programu gdm masz? Ja mam gdm3 i brak środowiska gnome, Debian Squeeze.
urgentino

To jest gdm3 2.30.5-6. Powiem tylko jeszcze to, że ten Debian jest na virtualboksie tak jak mam Debiana Minta, Archa i ostatnio Archbang. Wszystko to jest pod Ubuntu, a to dlatego, że przymierzam się przejść na Linuksa ,,rolling release'' i dlatego tyle podejść do tych dystrybucji, które mi najlepiej pasują i znam.
I wracając do tematu, tak jak na Ubuntu nie ma problemu z tą ikonką, na Debian Mint pod virtualboksem też, tak Debian mi figla płata. Nie jest to może taki ważny problem, ale poruszyłem go gdyż, jak wspominałem wcześniej:
&quot pisze:Ikonka jest tylko dziwne jest to zachowanie się gdm, bo dopiero pokazuje się, gdy wpiszę błędne hasło lub gdy w ogóle nic nie wpiszę
Może też w jakiś sposób wpływ na to ma to, że to jest na virtualboksie. No ale jak to czasami z Linuksami bywa i ich użytkownikami problemy z czasem się naprawiają, to może i ten z czasem się naprawi.

Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ