Rzecz (Nie)zawodna - winshit server

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
ModY_WzM
Beginner

Rzecz (Nie)zawodna - winshit server

Post autor: ModY_WzM »

Czego już nie wymyślą kolesie z m$ :|
http://www.microsoft.com/poland/windows ... fault.mspx
Przy porównywaniu kosztów i ryzyka związanych z systemami Windows i Linux należy pamiętać, iż coraz więcej niezależnych analityków i czołowych firm z branży twierdzi, że system Windows Server przewyższa system Linux pod względem całkowitego kosztu użytkowania, niezawodności, zabezpieczeń i rekompensat. Poznaj fakty i podejmij decyzję, mając na względzie korzyści dla swojej firmy.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

ModY_WzM, ciekawe skąd trafiłeś na tę stronę :D Hehe, czytałem to już dawno temu. Mam znajomego, którego firma przeszła na Windowsa. Codziennie przynajmniej kilka awarii mają :D
Awatar użytkownika
ModY_WzM
Beginner

Post autor: ModY_WzM »

Wyskoczyło jak szukałem o sambie w google.
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

Reklama dźwignia handlu - Microsoft sam wychodzi do klientów. Ja nie mogę złego slowa powiedzieć o w2k3 sp2 ee. Długo z niego korzystałem pod różnym kątem i nie sprawiał problemów. Działał tak jak tego oczekiwałem.

Poza tym sam z siebie Windows nie powoduje problemów, o ile obsługuje go kompetentna osoba. Problemy stwarzaja ludzie. Pomijając wsparcie techniczne jest też knowledge base, która przychodzi z pomocą w większości przypadków - niestety "elo pro ziomy" nie raczą tam zajżeć i zadają swoje "pro" pytania na forach dodająć "!@#@$@, znowu nie działa!".

Juz nie raz zauważyłem jak osoba przechodząca na systemy alternetywne podawała takie powody i tak wybrzydzała tym windowsem jaki to on be i w ogóle a w moim mniemaniu to nie był problem z windowsem a z człowiekiem. Ludzie myślą czasami jacy to oni mądrzy są a MS be, ale nie raczą poszukać przyczyny swoich problemów winiąc tylko i wyłącznie system MS.

Prawda jest taka, że niedopracowanie i błędy ze strony MS to jedno a kretynizm ludzi to drugie i w zdecydowanie większej liczbie przypadków to właśnie druga opcja sprawia, że ludzie tak dosadnie psioczą na MS.

Powiedzmy, że prawie na temat :>
Rad
Member

Post autor: Rad »

W niektórych firmach przejście się opłaca... zależy jaki system najlepiej adminowi pasuje.
elwis
Beginner

Post autor: elwis »

trzeba przyznać, że draco ma trochę racji. Większość narzekań na kochane okienka wynika z nieodpowiedzialnego użytkowania, które jednak chyba wynika z nienależytej informacji ze strony M$).
Mimo wszystko moim zdaniem takie działanie jest idiotyczne, bo nie wierzę, żeby windows mógł się równać z takimi systemami, jak debian, czy open/free BSD, które są przecież darmowe. Skoro ma być gorzej , to po co przepłacać.
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

Kwestia gustu...osoby która taki server stawia i celu jaki ten server ze sobą ma niesc. Ale i tak windows jest be i nie ma to jak postawić na servie coś Linuksowego :mrgreen:
leonid

Post autor: leonid »

I tak na serwerze ważne są usługi które udostępnia, a nie sam system.
A Microsoft ma więcej pieniędzy na reklamę, to szaleje.
elwis
Beginner

Post autor: elwis »

leonid. Ale jednak jest pewna odczuwalna różnica. Pomyśl, jak by dzałało Yahoo!, gdyby chodziło na windowsie( używa FreeBSD, czyli najbardziej przepustowego systemu na rynku podobno)
Rad
Member

Post autor: Rad »

Nie przesadzajcie, taki eBay czy MySpace działają na Windowsach. AFAIR Windowsy mają większe udziały w rynku niż BSD. Nie jest tak, że Windows nie jest wykorzystywany na serwerach, bo jest.
ODPOWIEDZ