Mam dość nietypowy problem i potrzebuję pomocy w stworzeniu skryptu, aby go rozwiązać.
Problem jest następujący:
w mojej firmie zaszła konieczność wymiany plików z innymi placówkami, wysyłanie ogromnej liczby e-maili z załącznikami mija się z celem, więc uruchomiłem FTP-a. Problem polega na tym, że serwer zainstalowany jest na zwykłym komputerze PC, bez RAID-u, UPS-a itd., a kierownictwo zdaje się mieć gdzieś względy bezpieczeństwa danych, i nie zapowiada się na to, by w najbliższym czasie pojawiła się jakaś lepsza maszyna, a ja zostałem z tym problemem sam.
Na szczęścia mam do dyspozycji drugą identyczną maszynę (Dell Optiplex 755.
Komputery mają przydzielane IP na podstawie MAC adresu karty sieciowej. Wpadłem więc na pewien pomysł. Chciałbym, aby komputer B (zapasowy, umieszczony w innym miejscu) co jakiś czas sprawdzał dostępność komputera A (podstawowy) i w razie braku odpowiedzi zmieniał MAC adres swojej karty sieciowej i restartował interfejs sieciowy eth0. Otrzymałby wtedy adres IP komputera A, co pozwoliłoby na zapewnienie ciągłości działania FTP-a (katalogi oczywiście są automatycznie synchronizowane co jakiś czas - rsync). Niestety, moja wiedza w tym zakresie skończyła się na:
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh
sudo ifconfig eth0 down
sudo ifconfig eth0 hw ether 00112233445566
sudo ifconfig eth0 up
toffi84