Witam!
Czy jest jakiś sposób aby do każdej karty sieciowej przypisać inną nazwę hosta?
Inna nazwa hosta dla każdego interfejsu - karty sieciowej
Mam 2 serwery (www, mysql, php, dns, poczta), jeden podstawowy i drugi z założenia hot-standby (Tu jest wada/zaleta, że oba serwery muszą mieś taki sam hostname i publiczny adres IP. Wada, bo właśnie dlatego mam ten problem, który opisuję. Zaleta, bo wystarczy przepiąć wtyczkę łącza internetowego i wszystkie usługi działają dalej). Każdy z nich ma na płycie głównej 4 karty sieciowe, więc pomyślałem, że mógłbym podłączyć główne łącze internetowe do pierwszej karty sieciowej serwera podstawowego. Drugą kartą sieciową mógłbym wtedy puścić bezpośrednią transmisję krosowaną skrętką do drugiego serwera (rsync + cron). Problem polega na tym, że nie można bezpośrednio wrzucić rsynca do crona, bo rsync wymaga ingerencji podczas łączenia (chodzi o wpisanie hasła). Rozwiązaniem może być para kluczy publicznych, ale te można niestety tworzyć jedynie dla hostname, a nie dla adresów IP. Jak wcześniej napisałem, z założenia oba serwery mają mieś ten sam hostname. Oczywiście oba serwery mogą do siebie wysyłać ping przez ten drugi interfejs. Może jest jakiś inny sposób podejścia do tego problemu?
Z przodu przełącznik - podłączasz obydwa serwery w konfiguracji FailOver + DRBD (przeglądnij sobie ten artykuł highly-available-nfs-server-using-drbd-and-heartbeat-on-debian-5.0-lenny)lucani pisze: Może jest jakiś inny sposób podejścia do tego problemu?